Elemzők szerint a Moody's is felminősítheti Magyarországot

hitelminősítés hitelminősítő
A sign for Moody's rating agency is displayed at the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
Londoni pénzügyi elemzők szerint novemberben teljes körűvé válhat Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzata, mert várhatóan akkor a Moody's Invetors Service is visszaemeli a magyar szuverén besorolást ebbe a kategóriába, de már a jelenlegi magyar minősítési státus is új befektetési forrásokat nyit meg a magyar állampapírpiac számára.
Vágólapra másolva!

A Moody's november 4-én vizsgálja a magyar államadós-besorolást. Ez a hitelminősítő jelenleg "Ba1" szinten - egy fokozattal a befektetési ajánlású sáv alatt - tartja nyilván Magyarországot, de az osztályzatra tavaly november óta felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás van érvényben.

A Moody's központja New York-ban Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a további minősítési esélyeket latolgató tanulmányukban közölték: a ház közgazdászainak várakozása szerint a Fitch Ratings májusi és a Standard & Poor's múlt heti magyar felminősítése után

novemberben a Moody's is hasonló döntést hoz.

Az S&P múlt pénteken közölte, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra emeli. A "BBB mínusz" devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

A Standard & Poor's központja New York-ban Forrás: AFP/Stan Honda

A nemzetközi gyakorlatban ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.