A válság előtti szintre esett a termelés

Kína, gazdaság
Pedestrian walk past a construction site in Beijing on April 1, 2015. China's manufacturing activity expanded in March for the first time since December, the government said on April 1, a bright spot as the world's second-largest economy fights a broad slowdown in growth. AFP PHOTO /WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
Nem elegendő az idei gazdasági fejlődés ahhoz, hogy lépést tartson a munkaerőpiacra belépő fiatalok számával, illetve ahhoz, hogy tisztességes nyugdíjat biztosítsanak az időseknek – derül ki az OECD most közzétett világgazdasági előrejelzéséből, amely szerint idén lassabb lesz a bővülés tavalyhoz képest.
Vágólapra másolva!

A kereskedelem a válság előtti szint felére esett vissza,

a termelés nem éri el a 2008-as szintet, lassul a versenyképesség,

és a jegybankok több száz milliárd dolláros élénkítőprogramjai ellenére a világgazdaság idén lassabban fejlődik mint tavaly – olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb előrejelzésében.

A növekedési ütem a korábbi előrejelzésekhez képest lassabb, idén 2,9 százalékos lehet,

a növekedési ütem visszaesése Ázsiában és a fejlett országokban egyaránt tapasztalható

és főként a kereskedelem fejlődésének lassulásával, valamint a jegybankok kirívóan alacsony kamatszintje miatti „pénzügyi torzulással" indokolható.

Az OECD előrejelzése szerint az USA-ban mindössze 1,4 százalékos előrelépéssel lehet számolni, Japánban pedig – az óriási volumenű élénkítőprogram ellenére is - csak 0,6 százalékkal.


Az euróövezet legnagyobb tagállamai közül a leggyorsabban Németországban bővül a gazdaság, a leglassabban pedig Olaszországban. A jelentés kiemeli, hogy

a fejlett államok túlságosan is a központi bankok élénkítő csomagjaira támaszkodnak,

miközben az átfogó reformokat halogatják.

– állapította meg Catherine Mann, a szervezet vezető közgazdásza.

Lassul a kínai kereskedelem bővülése Forrás: AFP/Wang Zhao

A jelentés kitért a Brexit negatív hatásaira: a jegybank helyeselhető közbelépése ellenére jövőre mindössze egy százalékos bővüléssel lehet kalkulálni.

A világgazdasági növekedést jelentősen lassítja, hogy a nagy több nyersanyag-kitermelő ország – például Brazília – is recesszióval küzd.