Paks egész Közép-Európának lendületet adhat

vörös október, vírus, illusztráció, a képen egy francia atomerőmű irányítóközpontja van
Vágólapra másolva!
Az egész kelet-közép-európai nukleáris ágazatnak lendületet adhat, ha a paksi beruházás zöld jelzést kap – írta a Politico magazin. Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos korábban arról beszélt, hamarosan várható a Paks II. beruházás végleges uniós jóváhagyása.
Vágólapra másolva!

Bár az iparnak nagy mennyiségben lenne szüksége tiszta (szén-dioxid-mentes) villamos energiára, az uniós országok megosztottak ebben a kérdésben – írta a Politico magazin. Úgy látják, most van itt az ideje, hogy eldöntsék, mi legyen az atomerőművekkel, hiszen közeledik az üzemidejük vége, ha kiesnek a termelésből, nem lesz őket mivel pótolni.

Paks II lendületet adhat a nukleáris iparnak Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Az atomenergia támogatóinak nagy lökést adott, hogy Theresa May brit miniszterelnök zöld jelzést adott a Hinkley Point-i atomerőmű bővítésének. Mindezt azt is alátámasztja, hogy a globális felmelegedés lelassításában és az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentésében

kulcsszerepet kaphat az atomenergia.

Mindezt alátámasztja a Nemzetközi Energiaügynökség legutóbbi jelentése is, miszerint az ellátásbiztonság fenntartása miatt szükség van a hagyományos erőművekre a megújulók mellett.

Paks II-re várnak

Ausztriában vagy Olaszországban nem működik atomerőmű, de ők is importálnak Csehországból vagy Franciaországból atomerőművek által megtermelt áramot. A cikkből még kiderül, hogy még a svéd zöldek is támogatják a svéd atomerőművek üzemidő-hosszabbítását, mivel "tiszta" termelőről van szó.

Az atomenergetikai piac alapvetően Paks II-re vár, mivel olcsóbb konstrukció a brit projektnél. Brüsszeli források szerint éppen emiatt, ha a magyar beruházás zöld jelzést kap, akkor az lendületet adhat a kelet-közép-európai térség nukleáris ágazatának – írta a Politico magazin.

Aszódi: Közel a vizsgálatok lezárása

Aszódi Attila szerint hamarosan várható a Paks II. beruházás végleges uniós jóváhagyása. A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az atomenergia használatát és fejlesztését támogató Nukleáris Világszövetség (World Nuclear Association, WNA) Londonban rendezett idei éves konferenciáján tartott beszédet.

Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa szerint közel a vizsgálatok lezárulása Fotó: Polyak Attila - Origo

Aszódi felidézte, hogy szeptember 9-én Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke azt mondta: Magyarország közel áll a paksi atomerőmű bővítési tervével kapcsolatos minden kérdés "pozitív elrendezéséhez". Aszódi Attila nagyon biztatónak nevezte, hogy ez az Európai Bizottság illetékes alelnökének szájából hangzott el. A kormánybiztos kijelentette: még két kérdés, a versenyjogi és a beszerzési háttér vizsgálata nyitott, de a bizottsági alelnök legutóbbi kijelentései azt mutatják, hogy

e vizsgálatok is nagyon közel állnak a lezáráshoz,

az Európai Bizottság vélhetően néhány héten belül meghozza e döntéseket.

Közel ezer blokkot kellene építeni

A londoni konferenciáról Aszódi Attila elmondta: a WNA által megfogalmazott álláspont szerint ahhoz, hogy a világ az éghajlatváltozás elleni küzdelem célkitűzéseit teljesíteni tudja, 2050-ig a villamosenergia-termelés 25 százalékának nukleáris forrásból kell származnia. A szervezet számításai szerint ez hozzávetőleg ezer gigawattnyi új atomerőmű-kapacitás kiépítését igényli, és ehhez 800-1000 új atomerőművi blokk építésére lenne szükség 35 év alatt.