Internet adta szakmák – mit tanuljon, ha munkát váltana?

pc számítógép számítástechnika internet munka
Young businesswoman typing on laptop in city park
Vágólapra másolva!
Még néhány évvel ezelőtt is elképzelhetetlen volt, hogy valaki kizárólag azzal keresse meg a kenyérre valót, hogy a közösségi hálókat bújja, vagy a magánéletünket fenyegető digitális veszélyek felderítésével foglalkozzon napi nyolc-kilenc órában. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom közelmúltban végzett felmérése alapján elmondhatjuk, hogy szó szerint a neten éljük az életünket.

A mobilnet-előfizetők harmada több, mint fél órát, negyede pedig rendszeresen egy óránál is tovább használja a netet az okostelefonján.

Na persze nem csak szórakozásra, hiszen az internet, és az általa nyert szabadság, az ICT (infokommunikációs technológiák) eszközök alapjaiban változtatják meg a munkához való viszonyunkat.

Ma már gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatunk Forrás: Cultura Creative/Ben Pipe Photography/Ben Pipe Photography

Bárhonnan válaszolhatunk a sürgős e-mailekre, le-és feltölthetünk fontos dokumentumokat, akár még egy online konferenciába is csatlakozhatunk; kilépve az irodával a négy fal közül. A folyamatosan munkába lépő generációk számára pedig, akik már az okostelefonok és táblagépek világában nőttek fel,

szinte alapkövetelmény lesz a munkahely választásakor, hogy a lehető legszabadabban dolgozhassanak.

Állások, amikről korábban nem is álmodtunk

Sőt, olyan új szakmák vannak születőben, amelyekről eddig nem is gondoltuk volna, hogy léteznek. Az egyesült államokbeli DaVinci intézet úgynevezett futurista szakértője, Thomas Frey szerint a világ legjobb állásainak 60 százalékát még nem is találta fel az emberiség.

Minden korosztályt elér az internet Forrás: Cultura Creative/StefanSchuetz.com/Stephen Lux

Ma már természetes, hogy a cégek úgynevezett social media managert, azaz a közösségi médiában otthonosan mozgó, kifejezetten a céges oldalakat igazgató munkatársat alkalmaznak, és

senki sem lepődik meg, ha valaki kereső optimalizással (search engine optimalization, SEO), vagy bloggerkedéssel, azaz internetes naplóírással tevékenykedik.

A Sparks and Honey reklámügynökség által készített jelentés szerint léteznek olyan állások is, amelyre mai digitális világban is felkapjuk a fejünket.

Az úgynevezett hatékonysági tanácsadó

például személyre szabottan ad javaslatokat arra, hogy a lehető legjobb eredmény elérése érdekében milyen ICT eszközöket, megoldásokat használjunk, milyen legyen az időmenedzsment és hogyan alakítsuk a magánéletünket, és hogyan kezeljük a munkafolyamatokat. Melyek azok az ügyek, amelyeket akár menetközben is, a ma már szinte bárhol elérhető mobilinternet segítségével is elintézhetünk, milyen számítógépet, telefont vegyünk, szükségünk van-e tabletre vagy sem. Ehhez hasonló

a személyes digitális kurátor, aki felkutatja a számunkra megfelelő egyedi szoftver és hardver megoldásokat.

Egy személyes digitális kurátor megtalálja azokat az okostelefonra, vagy éppen PC-re letölthető alkalmazásokat, amelyekre a személyiségünk, és karrierünk fejlődéséhez leginkább szükségünk van.
Az állandó online jelenlét miatt egy gyakorlott karrierépítő is megpecsételheti az előtte álló éveket, ha nem figyel arra, mit oszt meg, tesz ki, vagy éppen kommentel.

Ki ellenőrzi a digitális lábnyomunkat?

Egy rutinos online reputációs menedzser megbízójának kérésére alaposan leellenőrzi az adott ügyfél digitális lábnyomait, és amennyiben arra szükség van, a cél érdekében megfelelően kozmetikázza a hibásnak ítélt részeket.

Fura állásokat teremtett az internet Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

De akad olyan szakértő is ma már, aki éppen a túlságosan kütyüfüggő, stresszes menedzsereket segít leszoktatni a telefon, vagy számítógép állandó nyomkodásáról. Egy személyes adatbiztonsági tanácsadó pedig felderíti a magánéletünket, vagy üzletünket fenyegető digitális veszélyeket és segít megoldást találni egyes kritikus pontokon.

Tipp: Találjuk meg, melyek azok a holtpontok a napunkban, amikor a telefonon, vagy mobilinternettel, akár számítógéppel is elintézhetjük dolgainkat. Legyünk a saját hatékonysági menedzserünk!

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatta.