Nagy felbontású kép készül Magyarországról

Ahol az egészség kezdődik: így tartsd fitten az érhálózatodat! Dr Life természet festeni
Vágólapra másolva!
Még soha nem készült társadalomról olyan átfogó és részletes felmérés mint a Központi Statisztikai Hivatal mikronépszámlálásán, amelyről a kérdéseket a jövő héten postázzák ki a lakosság tíz százalékának. A válaszadás kötelező.
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél mélyebb társadalmi felmérést készít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) amely az életkörülményeiről, a foglalkoztatottságról, és társadalmi presztízsük megítéléséről és az egészségügyi állapotukról kérdezi a kiválasztott háztartásokat. A kérdőíveket a jövő héten juttatják el a felmérésben kijelöltekhez.

2148 településen közel 440 ezer címre

– hangzott el a KSH sajtótájékoztatóján.

A válaszadáshoz a kérdezettek kódot kapnak vagyis a felmérés anonim. Október 1-től 10-ig lehetőség lesz az internetes válaszadásra. Akiknek ez nem sikerül, azokhoz kérdezőbiztosok látogatnak el október végéig, a legutolsó válaszokat pedig november 8-ig kell eljuttatni a hivatalhoz.

Forrás: Dreamstime

A mikrocenzus célja, hogy a társadalom rétegződéséről, jóllétéről, elégedettségi szintjéről, az elvándorlásról é az egészségi problémák miatti munkahelyi akadályoztatásról is információkat nyerjenek.

A sajtótájékoztatón elhangzott: ma közel 490 ezer fogyatékkal élő van hazánkban, és 950 ezer személyt akadályoz egészségi helyzete a társadalmi részvételben.

A begyűjtött adatokat kizárólag statisztikai célokra lehet felhasználni egy tavalyi kormányrendelet értelmében – mondta Német Zsolt, a KSH elnökhelyettese, aki hangsúlyozta: a felmérés célja, hogy a társadalom valós problémáinak megoldása tényeken alapuljon.

Az egészség és elvándorlás van a középpontban

A kérdések legnagyobb része,

60 százaléka az egészségi állapottal és az elvándorlással kapcsolatos,

a társadalmi rétegződés feltérképezésére irányuló információkra 20 százalék jutott, míg a foglalkoztatás presztízse és a jóllét témaköre 10-10 százalékot tesz ki a mikrocenzuson belül.

Az egészséggel kapcsolatban is rákérdeznek sok mindenre Forrás: Dreamstime

A lakhatási viszonyok mellett a megkérdezett szakképesítésének megítélése, kulturális szokásai, általános közérzete és jövőképe is szerepel a kérdéssorban.

A felmérés a KSH-nak 3,5 milliárd forintjába kerül.