A legtöbb magyar élelmiszer megfelel az uniós előírásoknak

Több mint 2 tonna terméket semmisített meg a NÉBIH a budapesti nagybanin
2016. június 29.
Több mint 2 tonna terméket semmisített meg a NÉBIH a budapesti nagybanin 2016. június 29.
Vágólapra másolva!
Mindössze 21 magyar termékkel volt gond az unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében tavaly szereplő háromezer bejelentésből - deül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mai közleményéből, amely az Európai Bizottság jelentését ismertette.
Vágólapra másolva!

Az uniós élelmiszer- és takarmánybiztonsági rendszer már több mint 35 éve működik, segítségével lehetővé vált a tagállamok közötti gyors információáramás, így számos élelmiszer-biztonság kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozott volna.

Forrás: NÉBIH

A rendszer tavalyi összefoglalójából kiderül, hogy 3049 bejelentést tettek, 3,4 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. A kifogások 90 százaléka élelmiszerekhez kötődött.

Uniós szinten a legtöbb probléma a zöldségekkel és gyümölcsökkel, a mogyoróval, mogyorótermékekkel, magvakkal, valamint hal- és haltermékekkel volt.

A legtöbb tagállamot érintő esetek között szerepelt például aflatoxinnal szennyezett keksz, az antropint és szkopolamint tartalmazó polenta, illetve a hisztamint is tartalmazó szardella filé is - áll a közleményben.