Az S&P is felminősítette Magyarországot

hitelminősítés, hitelminősítő, Standard & Poor’s
Standard & Poor's headquarters in the financial district of New York on August 6, 2011. The United States' credit rating was cut for the first time ever August 5 when Standard and Poor's lowered it from triple-A to AA+, citing the country's looming deficit burden and weak policy-making process. AFP PHOTO/Stan HONDA
Vágólapra másolva!
Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást szeptember 16-án, pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolva a lépést.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra emelte.

A "BBB mínusz" devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Már nem bóvli

Az S&P pénteki döntése azt jelenti, hogy

az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba a magyar államadósságot.

Kisebb hiány, nagyobb növekedés

A nemzetközi hitelminősítő indoklásában kiemelte: a magyar folyómérleg-egyenleg 2009 óta nem zárt deficitesen, és Magyarország 2015-ben a hazai össztermék (GDP) 8 százalékának megfelelő mértékű külső hitelezői pozícióban volt.

A Standard & Poor's a felminősítés indokai között említette azt is, hogy várakozásai szerint a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet mind nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is. Az S&P pénteki előrejelzése szerint

a GDP-arányos államháztartási hiány az idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról.

A cég közölte azt is, hogy

éves átlagban 2,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a 2016-2019 közötti időszakban

az eddigi prognózisában szereplő 2,0 százalék helyett.

Nem erre számítottak

Meglepetésnek és nagy előrelépésnek nevezték makrogazdasági elemzők, hogy a befektetési ajánlású kategóriába emelte a magyar államadós-besorolást a Standard & Poor's, szerintük a Moody's novemberi felminősítése is biztosra vehető.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője azt mondta: nagy meglepetést okozott a hír, mert senki nem számított a felminősítésre.

A legtöbb amit vártak, hogy a semleges kilátást pozitívra változtatják

- tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is meglepetést okozott a hitelminősítő döntése, aminek semmilyen piaci vagy elemzői várakozásban nem volt előjele. A Moody's novemberi felminősítése gyakorlatilag "zsebben van" - vélekedett.