Az amerikai kártérítéstől beszakadt a Deutsche Bank részvényárfolyama

Deutsche Bank
Deutsche Bank AG is the largest assets and number of employees in Germany and is considered one of the world's most influential banks. October 2015
Vágólapra másolva!
Miután napközben kiderült, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dolláros kártérítést követel a Deutsche Banktól, a német pénzintézet papírjai zuhanórepülésbe kezdtek a DAX-on. Az amerikaiak szerint a Deutsche Bank a 2008-as jelzáloghitel-válság előtt fedezet nélküli, úgynevezett "mérgező kötvényeket" forgalmazott.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kereset hírére esni kezdtek a bankpapírok. 8 és fél százalékot veszítettek értékükből, miközben a német börze is másfél százalék körüli veszteségbe fordult. Mindennek előzménye az,hogy kiderült: az amerikai kormány jogászai és a Deutsche Bank képviselői arró tárgyalnak, hogy a bank rekord összegű büntetést fizessen amerikai ügyfeleknek, a

2008-ban kirobbant válság idejéből származó jelzálogkötvény-viták miatt.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azért perel, mert szerinte a német bank a jelzáloghitel-válság kirobbanása előtt félrevezette, egyszerűen becsapta a befektetőket és fedezet nélküli kötvényeket adott el nekik.

A Deutsche Bankot keményen perlik az amerikaiak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a tárgyalások még kezdeti szakaszban vannak. A Deutsche Bank megerősítette a lapnak a tárgyalások tényét, és bár részletekkel nem szolgált, közleményében jelezte,

a cégnek "nem áll szándékában a potenciális követeléseket az emlegetett összegben megfizetni".

Az amerikai szaklap ugyanakkor idézi a német bank jogászait, akik állítólag magánbeszélgetésekben jelezték, hogy

a bank legfeljebb 2-3 milliárd dolláros kártérítést lenne hajlandó fizetni.

A jogászok arra hivatkoztak, hogy 2013-ban már majdnem két milliárd dollár kártérítést fizettek ki amerikai feleknek a jelzálogkötvények miatti követeléseikre.

A Goldman Sachs központja Forrás: AFP/Chris Hondros

A nagy amerikai bankok egyébként már több milliárd dolláros kártérítéseket fizettek ki azért, mert a jelzáloghitel-válság robbanása előtt becsapták ügyfeleiket, és mérgező, úgynevezett fedezet nélküli kötvényeket adtak el nekik.

A legnagyobb kártérítést, 16,6 milliárd dollárt a Bank of America fizette ki,

ötmilliárdot a Goldman Sachs, a többi nagybank - a Citigroup a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley - összesen 23 milliárd dollárt fizetett büntetésként és úgynevezett fogyasztói segítségként (ez a perlő ügyfelek helyzetének javítását szolgáló döntéseket jelent).

Mindenesetre érdekes, hogyaz Egyesült Államok és a Deutsche Bank közötti nyílt vita néhány nappal azután kezdődött, hogy amerikai politikusok egész sora reagált meglehetősen ingerülten az Európai Unió azon döntésére, hogy az Apple-nek csillagászati összegű adóelmaradást, 13 milliárd eurót kell befizetnie Írországban.