Az Apple újra lenyomta a pesszimistákat

Apple, New York, iPhone, tőzsde
Az Apple Fith Avenue-i áruháza New Yorkban
Vágólapra másolva!
Az Apple harmadik negyedévben produkált rallija igen nagy fejfájást okoz a befektetőknek, akik az elmúlt időszakban menekültek a technológiai óriás részvényétől. Részben az új iPhone miatt a vállalat papírja ugyanis komoly lendületet vett, miközben az alapkezelők nemrég még szokatlanul nagy számban igyekeztek megszabadulni az Apple-ben szerzett részesedéseiktől.
Vágólapra másolva!

Az Apple részvényei 21 százalékot ugrottak eddig ebben a negyedévben, durván lenyomva ezzel az S&P 500 indexet. Ugyanebben az időszakban viszont a vállalat részvényeit birtokló intézményi befektetők száma 1,3 százalékkal 3847-re csökkent június óta – írja a Bloomberg. Ez azt jelenti, hogy 295 cég adott túl teljes egészében az Apple-ben szerzett részesedésén, ami 28 százalékos emelkedés a három hónappal korábbi időszakhoz képest.

Miután az Apple a szélesebb S&P indexhez képest kilencszeres erősödést produkált, egyes elemzők szerint bebizonyosodott, hogy

számos befektető túlságosan konzervatív volt.

Az innováció hiánya a vállalatnál ugyanis elriasztotta őket, most pedig foghatják a fejüket – mondta Jeffrey Sica, a Circle Squared Alternative Investments elnöke.

Menekülés és pesszimizmus

A piaci hangulat egyébként akkor romlott el az Apple körül, amikor a vállalatnál idén véget ért a 13 éve töretlen bevétel növekedés. Június vége óta

az Apple részvényeit vásárlók száma 4,6 százalékkal zsugorodott, míg az eladóké 4,4 százalékkal emelkedett.

Az Apple részvényének árfolyama május eleje óta Forrás: Investing.com

A fokozódó pesszimizmus azonban helytelennek bizonyult, ahogy a vállalat a legnagyobb heti raliját produkálta az elmúlt 5 évben. Ráadásul miközben az S&P 500 index a brexitszavazás utáni legrosszabb hetet produkálta a múlt héten, az Apple a legnagyobb nyertesek közé tartozott. A cég részvénye napi több mint 2 százalékot erősödött péntek óta, amivel mintegy 12 százalékos bővülést ért el, lenyomva szinte mindenkit az S&P 500 indexben.

Új erő

Az izmosodás mögött részben az áll, hogy az amerikai T-Mobile és a Sprint Corp. közlése szerint négyszer akkora volt az új iPhone 7-re leadott előrendelés, mint a megelőző iPhone 6 esetében, ami a termék igen erős piaci indulását vetíti előre. Mindeközben a Morgan Stanley elemzője, Katy Huberty közölte, az előrendelési számok alapján az iPhone 7 valószínűleg lenyomja az alacsony várakozásokat. A szakértő egyébként az Apple részvényárfolyamának emelkedésére számít, és ezzel úgy tűnik Warren Buffett számításai is bejönnek.

Nagyot mehet az új iPhone Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Az Apple-lel kapcsolatos téves befektetői ítéletek már korábban is visszaütöttek. Az intézményi befektetők 2014-ben úgy gondolták, hogy a vállalat körüli eufória kezd halványulni, majd a részvény, erre rákontrázva, 38 százalékot emelkedett, amivel messze maga mögött hagyta az S&P 500 többi vállalatát. Ráadásul ilyen relatív teljesítményre utoljára csak a Microsoft volt képes, amely még az egy évtizeddel korábbi internetbuborék idején 49 százalékot erősödött.

Visszatérve az idei évre,

az alapkezelők már így is igen csúszós talajon mozognak.

A Bank of America adatai szerint ugyanis mindössze 15 magas kapitalizációval bíró alap tudta felülteljesíteni a benchmarkját. Ha pedig ez a trend folytatódik, 2003 óta a legrosszabb év jöhet össze az alapkezelők számára.