Válaszolt a minisztérium a családi pótlék emelésére

Novák Katalin
2016. május. 30-án készült interjú Novák Katalin család -és ifjúságügyért felelős államtitkárral.
Vágólapra másolva!
Mégsem változik a családi pótlék összege. Tegnap írtunk arról, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri a Lengyelországban bevezetett "500 plusz" családtámogatási programot, amelynek keretében gyerekenként havi 500 zlotys (körülbelül 35 500 forintos) támogatást kapnak a családok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, a családtámogatások rendszerét folyamatosan fejlesztik, de nem egyetlen elem változtatásán keresztül.
Vágólapra másolva!

A családi pótlék a családtámogatási rendszer fontos, de nem egyetlen eleme. A kormány célja, hogy több pénz maradjon a családoknál. Ezért vezették be a családi adórendszert, a legalacsonyabb jövedelmű családnak gyakorlatilag a zsebükben marad a bruttó fizetésük. 2019-ig megduplázták a kétgyerekesek családi adókedvezményét. Az európai családtámogatási rendszereket figyelemmel kísérjük, a családtámogatások rendszerét folyamatosan fejlesztjük, de nem egyetlen elem változtatásán keresztül – írta válaszában a Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az állam havonta hozzájárul a gyerek nevelésével, iskoláztatásával kapcsolatos költségekhez, nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában, ezt nevezik családi pótléknak. Tavaly volt 25 éve, hogy döntött az Országgyűlés arról, hogy a családi pótlék Magyarországon alanyi jogon jár minden gyerekesnek.

1990-ben a családi pótlék összege egy gyerek után havonta 1770 forint, kettő után gyerekenként 2070 forint volt. Három és minden további gyerek után gyerekenként 2200 forint családi pótlék járt havonta.

A családi pótlék összege gyerekenként Forrás: Origo

Magyarországon

2008 óta nem emelték a családi pótlékot,

amelynek alapösszege jelenleg 12 200 forint.

Ma egy gyerek után 12 200 forintot utalnak, a legtöbbet a tartósan beteg gyereket egyedül nevelő szülők kapják, nekik havonta 25 900 forintot utal az államkincstár.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Novák Katalin, az Emmi államtitkára korábban azt mondta,

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sokat fordít családpolitikára,

a GDP-arányos költségvetési kiadások jelenleg 4 százalékot érnek el, miközben európai uniós átlagban ez 2,5 százalék alatt van.