Veszélyes játékot játszik az OPEC

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Noha egyelőre csak spekulációk vannak azzal kapcsolatban, hogy az olajtermelő országokat tömörítő OPEC és Oroszország között valamilyen megállapodás születhet, a hírek máris kifizetődni látszanak. A puszta felvetés is megijesztette ugyanis az olajár ellen fogadókat.
Vágólapra másolva!

Öt hónapja nem fordultak ekkorát a fogadások az olajpiacon, ahogy a hedge fundok és más befektetők hirtelen maguk mögött hagyták az olajár csökkenésére tett tétjeiket. A jelenség kissé talán meglepő, mivel

a piac erős gyanúval fogadja az OPEC tárgyalásainak hatékonyságát,

az amerikai nyersolaj ellen felvett spekulatív short pozíciók mégis 41 százalékkal elmaradnak az augusztusi csúcshoz képest – írja a Bloomberg. Ráadásul miután a szervezet bejelentette, hogy az algériai fővárosban újabb egyeztetést kezdeményez, az olaj ára mintegy 16 százalékot ugrott, folytatva a felpattanását a korábbi, négy hónapos mélypontjáról.

A piaci menedzserek 57 százalékkal (124 819 szerződés) vették vissza az amerikai WTI olaj esésére kötött fogadásaikat az augusztus 30-án véget érő három hét során, ami március vége óta a legnagyobb arányú csökkenés. Az ezt követő héten azonban 34 954 szerződéssel emelkedett a short fogadások száma, ahogy kétségessé vált a találkozó komolysága.

Merev korlátok

A szeptember 27-re időzített találkozó akadálya egyébként ugyanaz, mint a korábbi dohai tanácskozásé. Akkor Szaúd-Arábia az utolsó pillanatban bejelentette, a kitermelés visszafogásához Iránnak is csatlakoznia kell, noha az egyértelmű volt, hogy a nemzetközi szankcióktól éppen megszabadult Teherán határozottan növelni akarja a kitermelését.

Keményen taktikázik az OPEC Forrás: Getty Images

Miközben az olajtermelés befagyasztásának témája inkább az egyedi limitek felé közeledik,

úgy tűnik, az OPEC szómágiája kifizetődik.

Ráadásul egyes elemzők szerint ezzel még jól is járhat az OPEC, mivel így a befektetők vonakodnak egyértelmű téteket tenni. Ezzel szemben, ha a szervezet letenne az asztalra egy végeleges megállapodást, amely később működésképtelennek bizonyulna, úgy a piaci szereplők is sokkal bátrabban és keményebben reagálnának a jelenlegi homályos helyzethez képest.

Veszélyes játék

Mindazonáltal hozzá kell tenni, hogy

a sikertelen dohai találkozó idején az OPEC-nek szerencséje is volt.

A kitermelési problémák Kuvaitban, Kanadában és Nigériában segítették az olajárat, amely komoly emelkedést produkált a tárgyalást megelőzően. Éppen ezért a megegyezés hiánya ellenére a fekete arany árfolyam nemcsak magas maradt, de még tovább is emelkedett. Most viszont elképzelhető, hogy az OPEC-nek nem lesz ekkora szerencséje, mi több, egy újabb sikertelen összejövetellel azt kockáztatja, hogy komolyan csorbul a szervezet hitelessége.

Az olajkitermelők ráijesztettek a shortolókra Forrás: Anadolu Agency/Onur Coban

Miközben a Nemzetközi Energiaügynökség már figyelmeztetett, hogy az olajpiaci túlkínálat jövőre is fennmarad, az OPEC úgy viselkedik, mint egy jegybank – mondja a Morgan Stanley nyersanyagpiaci stratégája. Amikor ugyanis a piac kezd túlságosan szélsőséges irányba mozdulni,

egyszerűen ráijesztenek a shortolókra.

Vagyis – tette hozzá – fundamentálisan majdnem teljesen mindegy, lesz-e megállapodás a következő találkozón.