Visszaesett a nyári leállás miatt az autóipar

Audi A3
Vágólapra másolva!
Az ipari termelés 4,7 százalékkal csökkent júliusban az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított mutató 0,1 százalékos csökkenést jelzett, mivel idén kettővel kevesebb munkanap volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az autóipar zuhant a legnagyobbat, egyrészt a modellváltás miatt, másrészt pedig a nyári leállások miatt.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyítva az ipar kibocsátása 0,4 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeznek a múlt héten kiadott első becsléssel.

Az

ipari export 5,0 százalékkal, a termelővállalatok belföldi eladásai 5,8 százalékkal maradtak el

az egy évvel korábbitól. Az év első hét hónapjában 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül a termelés volumene ötben nőtt, a többiben 4,9 és 12,6 százalék közötti mértékben csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Nyáron leálltak több napra az autógyárak Forrás: Audi

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 31 százalékát kitevő

járműgyártás kibocsátása 8,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A visszaesés modellváltással, valamint a bázisévitől eltérő nyári leállással függ össze.

A két meghatározó – az alág kibocsátásának együttesen 97 százalékát adó – alágazat közül a közúti gépjármű gyártása 12,8 százalékkal, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 2,4 száazlékkal csökkent.

A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés több mint 11 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,6 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel ezelőtt.

A gyógyszergyártás is visszaesett

A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből több mint 10 százalékkal részesülő

számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,8 százalékkal emelkedett.

Az iparág két legnagyobb alágazata közül a jelentősebb, a híradástechnikai berendezés gyártása kiugróan, 38 százalékkal nőtt, a kisebbik az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása viszont 13,2 százalékkal visszaesett.

Forrás: Dreamstime

12,6 százalékkal a gyógyszergyártás is elmaradt el az egy évvel korábbitól az exportkereslet jelentős visszaesése miatt.

Régiós bontás

Magyarországon az ipari termelés három régióban, Nyugat-Dunántúlon 4,7 százalékkal, Közép-Magyarországon 2,9 százalékkal, valamint Észak-Alföldön 0,9 százalékkal csökkent.

A többi négy régióban 0,6 és 16,6 százalék közötti volumennövekedést

regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Dél-Dunántúlon.