Élelmiszerboltok zárhatnak be

Kolbász, virsli, lecsókolbász, étel, hús
Sausages lying in a sales counter in a butcher's shop in Berlin, Germany, 23 May 2016. PHOTO: MAURIZIO GAMBARINI/dpa
Vágólapra másolva!
Csütörtökön bezárnak Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzletei. Az üzletlánc 1200 dolgozójának helyzete bizonytalan, azt pedig még nem tudni, mi lesz a cég sorsa. Körülbelül 80-90 bolttal nem tudni mi lesz.
Vágólapra másolva!

Az Opten céginformációs adatbázis szerint a Palóc Nagykernek, ami egyébként a CBA legfontosabb kelet-magyarországi franchise-partnere, többek között Salgótarjánban, Gyöngyösön, Bátonyterenyén, Pásztón, Pétervásárán, Balassagyarmaton, Szécsényben. Jászfényszarun, Verpeléten, Hevesen és Egerben is vannak boltjai.

Úgy tudni, hogy a dolgozók többsége nem kapta meg az ehavi bérét, továbbá szeptemberre már a társadalombiztosítást sem fizette meg a cég a munkavállalói után, írja a Népszabadság.

1,9 milliárdos mínusz

Sáling Józsefet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke az mondta, a Palóc Nagyker az utóbbi években

masszív veszteségeket halmozott fel.

Az Opten szerint is tavaly már 1,9 milliárdos mínuszban zárt.

A cégvezetők a bérek elmaradását azzal indokolták, hogy péntekig valamilyen üzleti tervet kell letenniük a cég működését eddig finanszírozó pénzintézet asztalára. Szerintük a bank döntésén múlik, hogy hogyan folytatódik a Palóc története.

Eltűnt az áru a pultokból Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maurizio Gambarini

Az utóbbi hetekben a boltokból eltűnt az áru nagy része, ami arra utal, hogy kiszálltak a cég mögül az áruforgalmat finanszírozó pénzintézetek. Az egyelőre nem ismert, hogy 18 milliárd forintos éves forgalom mellett hogyan alakult ki 2015-re az 1,9 milliárd forintos veszteség – írta a Napi.hu.

Keresik a megoldást

A szakszervezet és a vállalat jövő hét szerdára hívott össze a KASZ kezdeményezésére egy közös fórumot, várhatóan akkor fogják közölni, hogyan folytatódik a Palóc Nagykereskedelmi Kft. története.

Úgy tűnik, a Palóc Kft. lesz az első áldozata a kormány új szabályozásának, miszerint a nagykereskedelmi vállalkozásoknak muszáj nyereségesnek lenniük. Jövő januártól a társaságok nem árulhatnak élelmiszereket és napi fogyasztási cikkeket, ha két egymást követő évben a forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot, de veszteséges vagy nullszaldós volt.

Fodor Attila a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta az Origónak,

egyelőre a CBA igazgatósága tárgyal a Palóc Kft.-vel a helyzetről.

Amit döntést hoznak tájékoztatást adnak arról, hogy mi lesz a sorsa franchise-partnerüknek.