Bezárták a csaló patikát

gyógyszer, gyógyszertár, olcsóbb gyógyszer, patika, illusztráció
Vágólapra másolva!
Visszavonta a budapesti Lánchíd Gyógyszertár működési engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, és 45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a patikát működtető gazdasági társaságot.
Vágólapra másolva!

A budapesti Lánchíd Gyógyszertárban a tiszti gyógyszerészek az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a

patika orvosi rendelvény nélkül, nagy számban értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket

– közölte a OGYÉI.

A jogszerűtlenül kiszolgáltatott gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak.

A kép csak illusztráció Forrás: MTI/Soós Lajos

A hatályos jogszabályok alapján Magyarországon gyógyszertár vényköteles gyógyszert recept nélkül csak egy szigorúan meghatározott körnek adhat ki. A Lánchíd Gyógyszertár 25 darab, úgynevezett külföldi megrendelőlap alapján

6670 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt szolgáltatott ki vény nélkül.

A patikát bezáratták

A hatóság egy doboz gyógyszer egyszeri jogszerűtlen kiadása esetén is bírságot szabhat ki. Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója azt mondta, azért ilyen magas (45 millió forint) a bírság, mert a patika több éven keresztül követte el a jogsértést, ezzel folyamatosan veszélyeztetve a betegek egészségét.

A vény nélkül külföldre értékesített gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli használata

éppen ezért a hatóság az összes körülmény mérlegelésével a pénzbírságot és egyidejűleg a működési engedély visszavonását ítélte a jogsértéssel arányban állónak.