Kemény utolsó negyedévet vár Magyarországon a szoftverfejlesztő

Vágólapra másolva!
A tavalyi kétszámjegyű növekedés után az ide év is terv feletti számokat hozott az első 8 hónapban az SAP magyar leányvállalatánál. A cég piaci részesedése az üzleti szoftverek területén már közelíti az 50 százalékot.
Vágólapra másolva!

Az SAP Hungary pozitívan járult hozzá a hazai gazdaság bővüléséhez: a cég tavaly először ért el 20 milliárd forint fölötti árbevételt,

a 23,7 milliárdos forgalom 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit

– mondta el Ablonczy Baláz ügyvezető igazgató, a vállalat idén 19. alkalommal megrendezett SAP Forum Hungary rendezvényén tartott sajtóbeszélgetésen, Siófokon. Ezzel a teljesítménnyel a hazai az SAP legjobban teljesítő leánya volt.

Az idei terveket illetően a cég vezetése optimista, de

a negyedik negyedév még „kemény" lesz

– tette hozzá Ablonczy Balázs. A 2014-2020-as uniós tevezési ciklus előkészítése a várnál lassabban halad a sok pozitív kommunkáció ellenére az ügyvezető igazgató értékelése szerint, amely pénzek hiányoznak a piacról, máshonnan kell az így kieső forrásokat pótolni.

Egyre többen felhőben

Tavaly mind a licenc, mind az exportértékesítés bővült.

Az új szoftverek eladásai 40 százalékkal, a korábbiakhoz kapcsolódó terméktámogatási bevételek 10 százalékkal emelkedtek.

Az export a teljes forgalom 45 százalékát adta, amihez erőteljes mértékben járult hozzá az SAP felhő-alapú globális kiszolgálására létrehozott fejlesztőközpont. Ez az elmúlt évek legfontosabb SAP-beruházása volt Magyarországon.

Az új szoftverértékesítéseken belül ugyanakkor még kevesebb, mint 10 százaléka felhő-alapú (cloud), bár ez az érték dinamikus bővülést jelent: egy évvel korábban még csak 2 százalékot tett ki az értékesítésen belül ez a szegmens.

Komoly lehetőségek a közlekedésben

A megrendeléseken belül az állami szereplők (beleértve az állami tulajdonban lévő vállalatokat is) 30 százalékot képviseltek. Lezárult az állami egészségügyi szolgáltató központ uniós forrásból megvalósult informatikai fejlesztése. A MÁV-nál és a Magyar Közútnál vezettek be továbbá egyebek mellett új integrált rendszereket.

A közlekedés a jövőben is izgalmas területnek ígérkezik

az ügyvezető értékelése szerint. A közszolgáltatások területén az utasforgalmi információk kezelésében vagy jegyrendszerek területén, járatoptimalizálásban lát további fejlesztési lehetőséget az SAP, Ezen a területen van komoly jelentősége a valós idejű adatok feldolgozásának, amelyet a cég rendszerei lehetővé tesznek.

A bevételek 20 százaléka származott tavaly kisvállalatoktól. Itt, a kisebb beruházási hajlandóság és mérsékeltebb beruházási igény miatt elsősorban havidíjas (on-premise) szolgáltatásokat kínálnak.

Erős piaci súly

A cégnek közel 1500 ügyfele van az országban. Piaci részesedése az üzleti szoftverek területén 48,5 százalék (ez 2008-ban 32 százalék volt).

Az új termékek bevezetése mellett (a siófoki fórumon mutatták be például a jövő irodáját, SAP Digital Boardroomot, amely lehetővé teszi bármilyen formában rendelkezésre álló valós idejű adatok elemzését, a változások modellezésén keresztül pedig a folyamatokba történő gyors beavatkozást) a cég a korábbiaknak megfelelően negyedévente 25-30 fővel bővíti a jövőben is alkalmazottainak számát. A létszám a 2008-as 400 ember után ma már eléri a 830-at.