Varga: Következik a járulékcsökkentés

Varga Mihály sajtótájékoztató
Budapest, 2016. július 29. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Közel a teljes foglalkoztatottság Magyarországon címmel a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. július 29-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Megegyezik a kormány és gazdasági partnerei nézete arról, hogy a közterhek csökkentése keretében legközelebb a járulékokat mérsékeljék, az őszi adótörvény-csomagban lesznek munkaerőpiacot, foglalkoztatást kedvezően érintő javaslatok - mondta a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinet ülését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály hozzátette, ezek a javaslatok január elsejétől megteremtik a lehetőségét, hogy sokkal gyorsabban tudjanak elhelyezkedni a munkavállalók a foglalkoztatási problémákkal küzdő vállalatoknál.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Marjai János

Elmondta, egyeztetni kívánnak a partnerekkel arról, hogy a járulékcsökkentés milyen formáját tartanák szükségesnek.

A járulékokat úgy lehet változtatni, hogy továbbra is garantálják az egészségügyi ellátásokat és a nyugdíjkifizetéseket

- jegyezte meg.

Tőkemeleés a Volánbusznál

Beszámolt arról is, hogy a kabinet keddi döntése szerint tőkeemeléssel lehetővé válik, hogy az állami tulajdonú Volánbusz Zrt. megkezdje az autóbusz-vásárlást. Ezzel újabb lehetőséget kap a hazai buszgyártás, és csökken a buszállomány életkora - mondta a miniszter.

Tartható a 2,5 százalékos növekedés

Tartható a 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés az idei évre, az első két negyedév adatai azt mutatják, tartós növekedési lendületben van a magyar gazdaság - mondta a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Varga Mihály elmondta, Magyarország a második legmagasabb növekedést érte el az Európai Unió 28 tagállama között a második negyedévben.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az államháztartás is "rég nem látott" kedvező helyzetben van. A kabinet megállapította a gazdasági folyamatok áttekintésekor, hogy akár 2 százalék alatt is lehet a hiány az idén - mondta. Az adósságszint a kormány várakozása szerint a bruttó hazai termék (GDP) 75 százaléka alá fog csökkenni - mondta.