Párnaciha helyett a takarékokba vittük a pénzt

takarékszövetkezet
Budapest, 2012. január 12. Egy ügyfél ül az asztalnál a Takarékbank ideiglenes székházában, a budapesti Margit Házban, a II. kerületi Tölgyfa utcában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Fél év alatt több mint hatvanmilliárd forinttal – 1301 milliárdról 1362 milliárd forintra – nőtt 2015 azonos időszakához képest a takarékok által kezelt megtakarítások összege. A növekedés elsősorban az állampapírok és a befektetési jegyek növekvő értékesítésének köszönhető. A takarékok által értékesített befektetési állomány az első fél év végére meghaladta a 300 milliárd forintot, ami közel 70 százalékos növekedést jelent 2015 júniusához képest. A Takarékbank elemzői a következő két évben a lakosság és a vállalatok megtakarítási állományának további emelkedésére számítanak.
Vágólapra másolva!

A takarékszövetkezetek által kezelt befektetések összértéke 2016 első fél évének végére piaci értéken meghaladta a

300 milliárd forintot, ami közel 70 százalékos növekedést jelent

az előző év hasonló időszakához képest. A befektetési állomány dinamikus növekedéséhez a megtakarítási trendek változása (alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítók a betétek helyett új, magasabb hozamot biztosító eszközöket kerestek) mellett elsősorban az új, ügyféligényekre szabott termékpaletta kialakítása, valamint az értékpapír-forgalmazói hálózat jelentős bővítése járult hozzá.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Míg 2013 végén 574 takarékfiókban lehetett befektetési szolgáltatásokat igénybe venni, addig 2015 végén már 1118 fiókjában voltak elérhetőek a befektetési szolgáltatások – közölte a Takarékbank.

A befektetések összértéke, valamint a kezelt értékpapírszámlák darabszáma az elmúlt másfél évben folyamatosan emelkedett: a befektetések idei első féléves állománya mintegy 25 százalékkal magasabb az előző félévinél, míg a vezetett értékpapírszámlák darabszáma 60 százalékkal több az előző év első fél évéhez képest, illetve 15 százalékkal több 2015 második fél évéhez képest.

Forrás: Origo

A befektetéseken belül nagyjából azonos arányban nőtt

az állampapírok és a befektetési jegyek aránya.

A takarékszövetkezetek lakossági ügyfeleinek állampapír-állománya az idei év első felében 45 milliárd forinttal nőtt, míg a befektetési jegyek állománya 16 milliárd forinttal emelkedett.

A takarékok által kezelt betétállomány csökkenésének mértékét (78 milliárd forint) az elmúlt másfél évben a befektetési szolgáltatások állományának növekedése jelentősen meghaladta, így a kezelt megtakarítások összértéke 2014 végéhez képest összességében több mint 60 milliárd forinttal emelkedett.