67 magyar az 500 legjobb közül

mol benzinkút töltőállomás
Salgótarján, 2011. április 6. A MOL Nyrt. alkalmazottja cseréli az üzemanyag ártábláját egy salgótarjáni benzinkútnál. Történelmi csúcsra emelkedett a benzinár, bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Idén 67 magyar cég került a legnagyobbak közé – derül ki a Deloitte legfrissebb elemzéséből, amely a közép-kelet-európai régió gazdasági helyzetét elemzi.
Vágólapra másolva!

A 18 közép-kelet-európai ország és Ukrajna legnagyobb vállalatainak (500 cég, 50 bank és 50 biztosító) helyzetét elemző felmérés szerint a MOL megőrizte második helyét, és többek között az Audi Hungaria, a GE Infrastructure, az MVM, a Magyar Suzuki Zrt., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary és a Samsung Electronics Hungary is növekedni tudott az egy évvel ezelőtt eredményeihez képest.

A Samsung is javított tavalyi helyezéséhez képest Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Közép-Európa legnagyobb 500 vállalatának euróban számított éves árbevétel-növekedésének középértéke 3,5 százalékra nőtt tavaly.

A régió növekedésének elsősorban a legnagyobb gazdaságok növekvő lakossági fogyasztása volt a motorja, ami a Cseh Köztársaságban 5,9%, Lengyelországban és Magyarországon pedig 3% körül volt.

2016 első negyedévi adatai ugyanakkor arra utalnak, hogy a 2015-ben megfigyelt pozitív tendenciák megtorpanni látszanak. Az euróban számított bevételek 2016 első negyedévében átlagosan 3,3%-os csökkenést mutatnak, ami a régió üzleti vezetői szerint aggodalomra adhat okot.

A rangsor első három helyezettje az előző évhez képest változatlan maradt

A PKN Orlen jelentős árbevétel-csökkenése ellenére megőrizte vezető pozícióját, a MOL második alkalommal végzett a második helyen annak ellenére, hogy árbevétele 15,6 százalékkal csökkent. A harmadik helyen 6,3 százalékos árbevétel-növekedéssel a cseh Škoda Auto végzett.

A Mol megőrizte második helyét a listán Forrás: MTI/Komka Péter

A Deloitte Top 500-as listájára idén a tavalyihoz képest eggyel több,

immár 67 magyar vállalatnak sikerült felkerülnie.

A listán szereplő magyar cégek közül a legtöbb a gyártószektorból került ki, de az energiaszektor és a fogyasztói ágazat is húzóágazatnak számít.

Az autóipar gyors gyarapodása is meglátszik a hazai eredményeken: az Audi Hungaria (12,4 százalékos növekedés, 6. hely), a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (21,1 százalékos növekedés, 34. hely), a Magyar Suzuki Zrt. (28,3 százalékos növekedés, 75. hely) és a Porsche Hungaria (16,1 százalékos növekedés, 272. hely) is előrébb tudott lépni a rangsorban a tavalyi összeállításhoz képest.

A bankok rangsorában az OTP Bank a 2014-es harmadik helyről az ötödik helyre csúszott.

  • A felmérésben szereplő régiós top 500 vállalatból 333 javított pozícióján
  • A régió top 50 bankjának mérlegfőösszeg-arányos növekedése: 8.5%

  • A régió top 50 bankjának saját tőke arányos nyereség növekedése: 5,9%

  • A régió 50 legnagyobb biztosítójának árbevételének növekedése: 4,5 %

  • A régió top 50 biztosítójának saját tőke-arányos nyereség-növekedése: 12,4%

  • A legnagyobb árbevétel növekedést elérő iparág: építőipar (+19 százalék)