Titkos tárgyalások után Dánia bevásárol a botrányos Panama-iratokból

paper SQUARE FORMAT
A logo of the Mossack Fonseca. Panama-based law firm is at the center of reports into the offshore financial activities of dozens of global leaders, businessmen and celebrities. Documents have exposed a web of secret offshore companies allegedly used to hide wealth, evade taxes and launder money. Hundreds of wealthy and politically powerful people have been implicated in the findings published by the International Consortium of Investigative Journalists and the more than 100 media organisations worldwide with which it has shared the documents.
Vágólapra másolva!
Egy titokzatos forrás 2016 nyarán ajánlotta fel a Panama-iratok egy részét a dán kormánynak. Dánia megerősítette, hogy a felkínált adatok valódiak, 41 és 371 millió forint közötti összegért megveszi őket. Nem tudni, ugyanattól az ismeretlentől vásárolnak-e, mint aki eredetileg kiszivárogtatta az iratokat a Mossack Fonseca ügyvédi irodától.
Vágólapra másolva!

Dánia akár 9 millió dán koronát (373 millió forintot) fog fizetni a Panama-iratokból származó információkért, jelentette be a dán adóügyi miniszter, Karsten Lauritzen. A miniszter szerint egy névtelen forrás a nyáron kereste meg a kormányt az ajánlattal, írja a Guardian.

Titokban tárgyaltak

A forrás elküldött egy mintát a dokumentumokból, a kormány megvizsgálta őket, és arra jutott, hogy eredetiek. Ezután a kormány titokban megszerezte a szokványosnak semmiképpen sem mondható ügylethez a parlamenti pártok támogatását.

– mondta Lauritzen.

A Panama-iratokban 5-600 dán állampolgár neve merült fel.

Még nem fizettek

Dán tisztviselők szerint a pénzt még nem fizették ki, az üzletet még nem véglegesítették. A miniszter azt nem mondta el, pontosan mennyit fizetnek az információkért,

csak annyit árult el, hogy milliós összegről van szó, tehát egy- és kilencmillió korona közt (41 és 373 millió forint közt) lehet az ár.

A legnagyobb szivárogtatás

A Panama-iratok néven elhíresült dokumentumcsomag minden idők legnagyobb szivárogtatása volt. Egy anonim, csak John Doe néven ismert forrás

a Mossack Fonseca ügyvédi iroda 12,7 millió dokumentumát adta át a Süddeutsche Zeitungnak,

az iratokat nemzetközi tényfeltáró újságírócsoport dolgozta fel. A feltárt offshore ügyletekben a világ számos politikusa, üzletembere és híressége érintett.

Minden idők legnagyobb szivárogtatása indult a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából Forrás: Origo

Az újságírók senkinek sem engedtek

Egyelőre nem világos, hogy a dán kormánynak ugyanaz a forrás ajánlotta-e fel az információkat, mint aki a Süddeutsche Zeitungnak szivárogtatott.

Karsten Lauritzen azt mondta, nem tudja, ki a forrás.

A botrány kirobbanása óta a világ számos adóhivatala megkereste az újságírókat azzal, hogy adjanak át információkat, de minden ilyen kérést visszautasítottak.