Jelentős segítség a koraszülött csecsemőknek egy szűrővizsgálat

kisbaba, koraszülött, kórház, csecsemő, inkubátor
Vágólapra másolva!
Ha jelentkeznek a szülők, két alapítvány kifizeti helyettük a létfontosságú szűrést.
Vágólapra másolva!
Alapítványi összefogás segíthet a koraszülött csecsemőkön Forrás: Thinkstock

Kétlépcsős, modellértékű programot fejlesztettek ki magyar orvosok és terapeuták a budakalászi Cseppek Háza Központi Intézetében, ahol

ultrahang szűrővizsgálattal és prevenciós csoportokkal segíti

a Gézengúz Alapítvány a koraszülött gyermekeket nevelő, rászoruló családokat a CIB Alapítvány közeműködésében.

A program elrajtolt,

decemberig várják a 6-8 hetes csecsemőt vagy csecsemőket nevelő szülők jelentkezését, akiknek családjában előfordult fejlődési rendellenesség, vesebetegség, csípőficam, illetve azokat a szülőket, akik úgy érzik, a baba fejlődése az átlagosnál lassabb, sokat bukik, ikerterhességből, farfekvésből vagy koraszülöttként született.

A szakmai programban lépésről-lépésre vizsgálják a csecsemőket - de a szülőket is felkészítik a speciális élethelyzetekre Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A Gézengúz Alapítvány évente több mint kétezer gyermeknek segít koragyermekkori intervenciós hálózatában. Többségük koraszülöttként vagy sérüléssel jött világra, de sok olyan család is érkezik a szervezethez, akik aggódnak gyermekük megfelelő fejlődése miatt vagy szeretnének részt venni a fejlesztő és tehetséggondozó foglalkozásokon.

Az alapítvány szakorvosai szerint az ultrahang vizsgálat alatt számos olyan probléma felfedezhető, ami a

korai időszakban könnyebben és hatékonyabban gyógyítható.

A körülbelül fél órás, fájdalommentes, otthonos körülmények között végzett vizsgálat kiemelten fontos lehet minden érintett szülő számára, ennek eredményeire épül később a csecsemők terápiája, a foglalkozásokat szakmai konzultáció követi gyógytornász, gyógypedagógus, pszichológus, védőnő bevonásával.

A programra jelentkezni kell, a családok előzetes telefonos regisztráció és időpont-egyeztetés után vehetnek részt a programban idén szeptembertől decemberig. Ezalatt - a CIB Alapítvány mintegy 1.000.000 Ft-os támogatásának köszönhetően - gyakorlatilag tetőtől talpig végigvizsgálják az újszülötteket, különös tekintettel a csecsemők fejére, a hasára és csípőjére - ezeket a területeket érintheti leginkább károsan a koraszülés.

A családok ezután a két alapítvány összefogásának köszönhetően ingyenes, négy alkalmas játékos, prevenciós csoportfoglalkozáson vesznek részt,

egyfajta csecsemő-wellnessen

ahol a babákat a dédelgető foglalkozásokon tradicionális babamasszázzsal, átmozgatással hangolják a közös tornára, majd később játékos gyakorlatok következnek.

A Budakalászon végzett szűrővizsgálatra a Gézengúz Alapítvány központi telefonszámán +36 (26) 546-327 jelentkezhetnek a családok.

Koraszülött csecsemő életéért kűzdenek a menősök - az új kezelésnek köszönhetően kisebb lehet az esélye maradandó károsodásnak Forrás: Országos Mentőszolgálat