Vágólapra másolva!
A magyarországi mikro- és kisvállalkozások 50, illetve 45 százaléka alkalmazza a rugalmas munkaidőt az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák közül, a részmunkaidős megoldás a kisvállalkozások 61 százalékánál fordul elő, a mikrovállalkozásoknak pedig a 22 százaléka él ezzel a lehetőséggel – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából a KutatóPont által készült kutatásból.
Vágólapra másolva!

A felmérés alapján – amely 500 mikro-, kis- és középvállalkozás részvételével készült –

a megkérdezett mikro- és kisvállalkozásoknak a 78, illetve 63 százaléka tartja hasznosnak a rugalmas munkaidőt.

Az otthonról végezhető munka nem terjedt el a mikro- és kisvállalkozások körében, ennek a foglalkoztatási formának az aránya mindössze 8, illetve 7 százalékot ér el.

A legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási formák

- részmunkaidő,
- önfoglalkoztatás,
- a távmunka (otthoni munkavégzés),
- az alkalmi vagy szezonális foglalkoztatás,
- a szerződésben rögzített határidőre történő foglalkoztatás,
- a munkakörmegosztás,
- a munkaerő-kölcsönzés.

A mikrovállalkozások szinte egyáltalán nem szoktak munkaerőt kölcsönözni, a kisvállalkozásoknak mintegy hatoda alkalmazza ezt. Jelentős azoknak a vállalkozásoknak a tábora, amelyek egyáltalán nem tartják hasznosnak a munkaerő-kölcsönzést: a mikrovállalkozásoknál 56 százalék, a kisvállalkozásoknál pedig 48 százalék ennek az aránya.

Forrás: AFP

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a garanciacég készfizető kezességvállalásával javul a társaságok hitelhez jutása, a finanszírozott fejlesztések saját forrásokat szabadítanak fel, így a bérek racionális fejlesztésére nyílhat lehetőség. A fejlesztések nemcsak forrásokat, hanem új ismeretek, kompetenciák bevonását teszik szükségessé.

A mikro- és kisvállalkozások

méretükből fakadóan nyitottak a rugalmas foglalkoztatásra,

számukra sok esetben a lényeg a friss ismeretek megfizethető alkalmazása, amely megalapozza a további fejlődésüket – derül ki a kutatásból.

A magyar vállalkozások hitelhez jutását kezességvállalási konstrukciókkal segítő Garantiqa Zrt. szolgáltatásai iránt egyre nagyobb a kereslet. A társaság tavaly 14 százalékkal 366 milliárd forintra növelte a kezességvállalási portfólióját és az idén is két számjegyű növekedésre számítanak – közölték.