Emelkedett az üzletek forgalma

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,7, naptárhatástól megtisztítva 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónapban 5,7 százalékos volt a forgalom éves növekedése a naptárhatástól megtisztított és a nyers adat szerint egyaránt.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben a 9,7 százalékos júniusi bővülési ütem hirtelen 6,4 százalékosra lassult júliusban Fotó: Bielik István - Origo

2016. első hét hónapjában a forgalom volumene - naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 5,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a nyers adatok szerint 4,9 százalékos volt a növekedés.

A visszaesés csak átmeneti

Csak átmeneti a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének lassulása, a következő hónapokban visszatérhet a korábbi lendület - mondták szakértők.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a vártnál lassabb kiskereskedelmi forgalom-növekedés csak átmeneti,

A fogyasztói bizalmi indexeket nézve megállapítható, hogy a magyar fogyasztói bizalom stabil, ezért az első hét hónapban tapasztalt átlagos 5 százalékos növekedési ütem az év további részében is megmaradhat.

A nyári esős időjárás miatt költhettek kevesebbet az embererk a kiskeresekedelemben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a kommentárjában kiemeli: a következő hónapokban visszatérhet a kiskereskedelmi forgalom lendülete, így az éves bővülés akár a várakozásokat is meghaladhatja. Az elemző idén 5 százalékos átlagos növekedést vár az ágazatban.