Zsugorodik a globális devizapiac

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt három évben csökkent a globális devizapiac – derül ki a Nemzetközi Fizetések Bankjának jelentéséből. A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy az aktivitás egyre inkább keletre tolódik.
Vágólapra másolva!

Idén áprilisban a globális devizapiac teljes kereskedési volumene napi 5,1 ezer milliárd dollár volt, ami elmarad a 2013 áprilisában mért 5,4 ezer milliárdtól – idézi a CNBC a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) felmérését.

Amennyiben a napi spot devizapiacot nézzük, ahol sokkal erősebben jelennek meg a valódi eszközértékek a származtatott termékek helyett, az látszik, hogy a tranzakciók idén áprilisban 1,7 ezer milliárd dollárra zsugorodtak a három évvel ezelőtti 2 ezer milliárdról. Ráadásul a Triennial Central Bank Survey jelentése szerint

ez volt az első csökkenés 2001 óta.

Globális átalakulás

A BIS anyaga azt is hangsúlyozza, hogy Nagy-Britannia piaci részesedése 37,1 százalékra esett a 2013-as 41 százalékról. Ezzel együtt New York szerepe enyhén erősödött, de szerény mértékben bővült Kína és Japán részesedése is.

A globális devizapiac tekintetében a Société Générale stratégája úgy látja, az általános zsugorodás jelentős részben az olyan devizapárok csökkenésének tudható be, mint az euró/dollár, az euró/jen, az euró/svájci frank, valamint az ausztrál dollár/amerikai dollár. Ha az utóbbit nem vesszük figyelembe, világos, hogy az eurónak eddig igen nehéz éve volt – tette hozzá Kit Juckes.

Egyre nő a jüan szerepe a globális devizapiacon Forrás: Imaginechina/Meng zhongde

Az elemző megjegyezte, hogy

a piac gravitációs középpontja egyre inkább keletre toldóik,

ahogy a kínai jüannal folytatott kereskedés bővül, de a dél-koreai won és a tajvani dollár volumenei is erősödést mutatnak.

A hosszabb időre szóló devizaswap ügyletek piaca ezzel együtt tovább emelkedett, elérve a napi 2,4 ezer milliárd dolláros volument idén áprilisban. A BIS jelentése szerint ez elsődlegesen a japán jennel kapcsolatos swap ügyleteknek tudható be.

A dollár töretlen ereje

Mindemellett a kutatás rámutat, továbbra is az amerikai dollár a piac vezető devizája, ahogy áprilisban az összes kereskedés 88 százalékában érintett volt a zöldhasú. Az euró, a jen és az ausztrál dollár viszont egyaránt veszített a piaci részesedéséből. Ezzel szemben a feltörekvő piaci fizetőeszközök erősödést produkáltak.

A kínai jüan például megduplázta, és 4 százalékra növelte a szerepét,

amivel a globálisan a nyolcadik helyre ért fel a leginkább kereskedett devizák között. A feltörekvő piacokon azonban ezzel átvette a vezetést a mexikói peso előtt.

A jüan részesedésének erősödése elsődlegesen a dollár ellenében folytatott kereskedésnek volt köszönhető. Idén áprilisban ugyanis a jüan kereskedés 95 százaléka a dollárral szemben történt, a jegybankok és más hatóságok részvételével.