Aszódi: Időjárástól független erőművek kellenek

Aszódi Attila Paks Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa
Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa
Vágólapra másolva!
Németország elérkezett az időjárásfüggő, ingadozó megújuló energiaforrások rohamos kiépítésének korlátaihoz – állapította meg Aszódi Attila. A paksi bővítésért felelős kormánybiztos szerint az ingadozó megújulók önmagukban nem képesek az ellátás biztonságát garantálni, ehhez az időjárástól független erőművekre is szükség van. 
Vágólapra másolva!

A németek elérkeztek az időjárásfüggő, ingadozó megújuló energiaforrások rohamos kiépítésének korlátaihoz, kiderült, szükség van a rendszer kézi vezérlésére és egy komolyabb korrekcióra. Ennek fényében a német kormány

módosította a megújuló energiaforrások támogatásáról szóló törvényt:

ez országos szinten korlátozza és központilag szabályozza az új megújulós – szél, nap, biomassza alapú – erőművi beruházásokat. Az elmúlt hetekben a német sajtó intenzíven foglalkozott a témával (Der Spiegel, Deutsche Welle és Die Welt), a zöldek fel is vannak háborodva – olvasható Aszódi Attila legfrissebb blogbejegyzésében.

Költséghatékonyság

Németország egyes régióiban az átviteli hálózat kapacitásszűkülete miatt a tervek szerint vagy egyáltalán nem lehet szélerőművet építeni (például 2021-ben az Északi-tengeren), vagy az elmúlt három év új szélerőmű-építési átlagtempójának 58 százalékában korlátozzák az új beépítéseket. Az intézkedések célja a költséghatékonyság növelése, áttérés a támogatás kiosztásának tendereztetésére, a termelők sokféleségének megtartása és 2025-ig a megújuló energiaforrások bruttó villamosenergia-fogyasztásban mért részarányának 45 százalékra emelése (ez jelenleg 33 százalék).

Aszódi Attila szerint az ellátásbiztonság garantálása az egyik legfontosabb dolog Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiegyensúlyozás

Aszódi szerint egy ésszerűen felépített villamosenergia-rendszerrel szembeni egyik legfontosabb követelmény az ellátásbiztonság garantálása,

az éghajlatváltozás elleni küzdelem támogatása,

illetve a költséghatékonyság. Az ingadozó megújulók önmagukban nem képesek az ellátás biztonságát garantálni, ehhez az időjárástól független erőművekre is szükség van.

Előny, ha utóbbiak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is segítségünkre vannak, és ha működtetésükhöz nem kell óriási hálózatbővítési költségeket vállalni, továbbá – ha a helyzet megkívánja – a rendszer kiegyensúlyozásában is részt tudnak venni. Épp ilyenek lesznek az új paksi atomerőművi blokkok - olvasható a bejegyzésben.