Egyre többen választják a munkaerő-kölcsönzést

alma almafa almaszüret dolgozik fa Foglalkozás gyümölcs gyümölcsfa HÉTKÖZNAPI munkás NÖVÉNY SZEMÉLY szüretel Napkor, 2014. szeptember 22.
Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg me
Napkor, 2014. szeptember 22. Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Tavaly majdnem125 ezer munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata munkaerő-kölcsönzőkkel, ez a szám 19,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, közölte a Trenkwalder. A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég tapasztalatai szerint immár nem csupán a szezonális munkák során fellépő munkaerőigény kielégítésére, hanem a munkaerőhiány miatt kieső munkaerő pótlására is egyre gyakrabban a kölcsönzéshez folyamodnak a cégek.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikái azt mutatják, hogy a munkaerő-kölcsönzés továbbra is jellemzően a fizikai munkakörökben fordul elő:

a kölcsönzöttek 88,4 százaléka fizikai, elsősorban betanított vagy szakmunkát végez.

Ők többségében a feldolgozóiparban kaptak munkát, míg a szellemi munkát végzők jobbára adminisztratív szolgáltatásokat végeznek.

A kölcsönzött munkavállalók több mint 90 százaléka teljes munkaidőben dolgozott tavaly, ami azt jelenti, hogy 2014-hez képest 11 százalékkal csökkent a részmunkaidőben, míg 25 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben dolgozók létszáma, közölte a Trenkwalder. A cég szerint

az összes foglalkoztatott 81 százalékát határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmazták a munkaerő-kölcsönző cégek,

ami azt mutatja, hogy egyre több kölcsönzött munkavállaló folyamatosan állásban marad.

Sok munkáltató választja a kölcsönzést Forrás: MTI/Balázs Attila

„A feldolgozóiparban jelentkező egyre erősödő munkaerőhiány a munkaerő-kölcsönzés piacán is érezteti a hatását” – idézi Fehér Tamás ügyvezető igazgatót a Trenkwalder közleménye. Szerinte

országos szinten immár százezres nagyságrendű a betöltetlen álláshelyek száma.

„Egyre szélesebb területen zajlik a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatása, mivel számos cég a betöltetlen álláshelyeinek egy részére is kölcsönzött munkatársakat állít be. A kölcsönzött munkaerőnek egyébként tavaly 19 százalékát át is vették saját állományba, lehetővé téve számukra a cégen belüli karrier építését” – mondta Fehér Tamás.

Népszerű a munkaerő-kölcsönzés

A munkaerő-kölcsönzés jelenleg mintegy 5 ezer munkáltatónak kínál rugalmas, az üzleti helyzetekre gyorsan reagáló megoldást. Míg 2009-ben a gazdasági válság hatására a kölcsönzött munkavállalók száma alig haladta meg a 79 ezret,

a 2010-es években a kölcsönzött munkavállalók száma már folyamatosan 100 ezer felett alakult.

A Trenkwalder közleménye szerint Magyarországon közel 1100, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget tartanak nyilván, ám a piac erősen koncentrált: a teljes piac tavalyi nettó árbevételének (202 milliárd forint) 28 százalékán a lista élén álló három szereplő – a Prohumán, a Trenkwalder és az Adecco – osztozott.