A britek már rákattantak – itt az idő, hogy Ön is élvezze előnyeit

2016.09.01. 08:35

Idén az első fél évben nagyobb értékben vásároltak az érintéses kártyáikat használva az Egyesült Királyság lakói, mint tavaly egész évben – derül ki egy, a közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérésből. Az egyszerű, kényelmes, biztonságos fizetési lehetőséget nyújtó megoldás nálunk is terjed, és a jó hír: ha nyaralni megyünk, sem kell lemondani az érintéses kártyák kínálta előnyökről.

Megdöbbentő adatokat hozott nyilvánosságra augusztus végén a UK Cards Association, vagyis az Egyesült Királyság Bankkártyaszövetsége. A szervezet közlése szerint az év első hat hónapjában 9,27 milliárd fontot (3350,5 milliárd forint) költöttek el az érintéses bankkártyákat használva a szigetország lakói, ami azért egészen figyelemre méltó, mert tavaly egész évben 7,75 milliárd font volt ez az érték. A fejlődés ütemét jól érzékelteti az is, hogy idén júniusban a bankkártyával kifizetett összeg 18 százalékát érintéses kártyával fizették, míg egy évvel ezelőtt ez az arány mindössze 7 százalék volt.

Emelték a limitet

A jelentős felfutásban persze szerepet játszott az is, hogy a múlt évben az Egyesült Királyságban megemelték azt a limitet, amelynél még PIN-kód megadása nélkül lehet használni az érintéses kártyákat, így akár már 30 fontos számlát is ki lehet ezzel a módszerrel egyenlíteni. Egy felmérés szerint azonban a britek 37 százaléka azt szeretné, ha még magasabb lenne a határérték, a megoldást legintenzívebben használó londoniak körében 45 százalék az így vélekedők aránya.

A Magyarországon kibocsátott kártyák több mint fele alkalmas érintéses fizetésreForrás: Dreamstime

A britek egyébként annyira rákattantak a kártyás fizetésre, hogy 40 százalékuk már hetente több alkalommal is használ érintéses bankkártyát, egyharmaduk pedig úgy véli, 2020-ra teljesen idejétmúlt lesz a készpénz.

A trendre érdemes a kereskedőknek is odafigyelniük, mert a Retail Times című magazinban bemutatott felmérés alapján a fogyasztók negyede elkerüli azokat az üzleteket, ahol nem használhatják a bankkártyájukat fizetésre, míg harmaduk csak a legvégső esetben nyúl készpénzhez, ha más fizetési mód nem áll rendelkezésre.

A legfontosabb érvek

Hogy mivel csábította el a briteket az érintéses bankkártya? Nos, az egyik fő tényező egyértelműen a kényelem és gyorsaság. Nos, egy felmérés szerint a POS-termináloknál fizetéssel töltött idő akár 30-40 százalékkal is csökkenhet, ha ilyen kártyát használ valaki, míg egy másik tanulmány arra is rámutatott, hogy a készpénzes megoldásnál is jóval gyorsabb lehet – elég csak arra gondolni, hogy nem kell megvárni, amíg a pénztáros kiszámolja a visszajárót. A kereskedők számára ez fontos információ, hiszen a kényelem és gyorsaság megkülönböztető tényező, ami befolyásolhatja a fogyasztói döntéseket.

Nem véletlen, hogy gyorsan nő az érintéses kártyákat elfogadó helyek száma, és jó hír a magyarok számára, hogy nem csak itthon, de a leginkább kedvelt turistacélpontoknál is ez a helyzet. Horvátországban például csak tavaly 3 százalékkal nőtt az ATM-ek és a bankkártya-elfogadóhelyek száma.

Gyors fejlődés Magyarországon is

Itthon a múlt év végén már a kibocsátott bankkártyák több mint fele alkalmas volt az érintéses fizetésre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 30 százalékkal nőtt az ilyen kártyák száma.

Az érintéses bankkártyák számának növekedésével természetesen bővült az elfogadóhelyek száma is, így például a fizikai kereskedőhelyeken lévő 101 ezer POS-terminál közel kétharmadánál már lehetett fizetni velük a múlt év végén.