Nagyot ugrott a magyar autópiac augusztusban

2016.09.01. 14:14

Augusztusban 7181 személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 43,7 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Így a személykocsik piacának növekedése az első nyolc hónapban jelentősen meghaladta a várakozásokat, közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy tovább tart az autópark öregedése.

Az év első nyolc hónapjában 61 219 személyautó került forgalomba, 24,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az augusztusban forgalomba helyezett kishaszonjárművek száma 2092 volt, 117,2 százalékkal nőtt tavaly augusztushoz képest, az első nyolc hónapban pedig 13 804 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 32 százalékkal többet, mint egy éve. A kishaszonjármű-piac növekedésének lassulása visszafordult és a várakozásokat meghaladó bővülést mutatott az első 8 hónapban, jegyezte meg az Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Jól fogynak a kocsik a hazai autópiaconForrás: MTI/Kovács Tamás

Az MGE szerint az adatok alapján emelni kell piaci várakozásukat főként a személyautók és a kishaszonjárművek értékesítésénél. Eddigi előrejelzésük az volt, hogy az idén 80 ezer személygépkocsit és 18 ezer kishaszonjárművet helyeznek forgalomba Magyarországon.

Öregedik a géppark

Az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál. Ez hozzájárul

  • az autópark további öregedéséhez, 
  • a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben 
  • a közlekedés biztonsága romlik, 
  • a költségvetési bevételeket pedig csökkenti, 

hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználása miatt jelentős mértékű áfa-befizetés marad el, közölte az MGE.

Nagyhaszonjárművek, buszok, motorok

Az augusztusban forgalomba helyezett 337 nagyhaszonjármű 11,3 százalékkal volt kevesebb a tavaly augusztusinál. Az év első nyolc hónapjában 3311 nagyhaszonjármű került forgalomba, ami 2,2 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az MGE enyhe piaci növekedést vár az év folyamán.

A 25 forgalomba helyezett autóbusz 41,9 százalékos csökkenés a megelőző augusztushoz képest. Január-augusztusban viszont 4,3 százalékkal több, 264 busz került forgalomba. Az MGE szerint az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen, mivel a buszpark elöregedett, lecserélésre szorul, közölték.

Motorkerékpárból 172-t helyeztek forgalomba augusztusban, 12,4 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Az első nyolc hónapban a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 1765 volt, ami 8,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE értékelése szerint a piac továbbra is gyenge, de jó eredménynek tartják az első nyolc havi emelkedést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK