Olvadnak az európai bónuszok

tőzsde részvény Frankfurt DAX esés pánik
A stock trader works at the stock exchange in Frankfurt am Main on October 16, 2014. German stocks plunged more than 2.0 percent in late morning trade on the Frankfurt stock exchange, giving up earlier gains as doubts grow about global recovery, traders said. The blue-chip DAX 30 index plummeted 2.53 percent to an intraday low of 8,354.97 points, adding to already heavy losses the day before. The mid-cap MDAX index was also showing a loss of around 2.0 percent at 14,458.46 points. AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST +++ GERMANY OUT +++
Vágólapra másolva!
A pénzügyi cégek részvényeinek idei változásai több mint 2,5 milliárd dollárral csökkentette a nagy európai bankoknál bónuszként kiosztott részvények értékét. Ráadásul a válság óta az állások száma is jelentősen csökkent a pénzügyi szektorban.
Vágólapra másolva!

Ahogy a brexit további nyomást helyezett az egyébként is nehéz helyzetben lévő bankrészvényekre, az olyan nagy cégeknél, mint a Barclays, a Credit Suisse, a Deutsche Bank vagy a UBS, a bónuszok is zsugorodásnak indultak. A Credit Suissnél például több mint 1,2 milliárd frankos (1,2 milliárd dollár) bónuszcsökkenést jelentett a részvények idei 42 százalékos szakadása – írja a Bloomberg.

Miközben a bónuszok a Wall Streeten is csökkenést mutattak, a jelenség mögött részben az áll, hogy az új szabályozások arra ösztönzik a bankárokat, hogy

a cégük hosszú távú érdekeit tartsák szem előtt,

kitartva a vállalatnál a nehéz időkben is – hangsúlyozta a PriceWaterhouseCoopers szakértője.

Egy új világ

Amellett, hogy a britek júniusi népszavazása hozzájárult a Bloomberg Europe Banks & Financial Services Index idei 23 százalékos gyengüléséhez, ami 2011 óta a legrosszabb éves teljesítményhez vezethet, a bónuszok korlátozása sem segít a bankároknak. Tavaly óta ugyanis a fix bérek duplájában maximalizálták a kiadható bónuszokat, ami egyébként arra ösztönözte a vállalatokat, hogy megemeljék a fix kompenzációkat.

Csökkenő bónuszok nehezítik a bankárok életét Forrás: AFP/Daniel Roland

Noha a bankárokat nem kell sajnálni, mivel

még mindig rendkívül magas bérekért és bónuszokért dolgoznak,

az látszik, hogy 2008 óta a szektor folyamatos csökkenést mutat – mondja a Pedersen & Partners kompenzációs szakértője. Conrad Pramboeck szerint az egész bankrendszernek meg kell változnia, és érdekes lesz, meddig tud még kitartani a szektor a jelenlegi keretek között.

Bónuszok és állások

A Credit Suisse mellett más bankok dolgozói is kemény csapásokat szenvedtek el a bónuszok terén. A részvényben kiadott kompenzációk értéke a Deutsche Banknál például 528 millió euróval (590 millió dollár) csökkent, ahogy cég részvényei idén mintegy 43 százalékot szakadtak. A UBS-nél a veszteség mindennel együtt elérte a 800 millió dollárt, míg a Barclays esetében a részvénybónuszok 200 millió fonttal (262 millió dollár) zsugorodtak a társaság részvényeinek 23 százalékos idei gyengülése mellett.

Mindeközben a bankárok a bónuszaik mellett más miatt is aggódhatnak. A 2008-as válság óta ugyanis

a pénzügyi szektorban mintegy félmillió álláshely szűnt meg

a Bloomberg adatai szerint. Mindazonáltal a jelenlegi alacsony részvényárfolyamok mellett a részvénykompenzációk lehetőséget is teremtenek a dolgozóknak. Amennyiben ugyanis a későbbiekben bekövetkezik egy pozitív korrekció, úgy a bankárok lefölözhetik az ezen keresett hasznot.