Már minden 50. foglalkoztatott az autóiparban dolgozik

gyár, üzem, gazdaság, autógyár, Suzuki, Esztergom
Vágólapra másolva!
A 4,3 millió foglalkoztatottból 87 ezer dolgozik az autógyártásban, vagyis minden 50. Az autógyártás árbevétele 2015-ben 6,8 ezer milliárd forint volt, ami az összes magyar cég árbevételének 7 százaléka. A szektor nagyon koncentrált, a 10 legnagyobb cég adja az összes árbevétel 75 százalékát.
Vágólapra másolva!

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2016 augusztusában 87 025 fő dolgozott az autógyártásban. Ez alkalmazotti csúcs, ráadásul nagy növekedés 2011-hez képest, amikor még csak 69 277-en dolgoztak a járműgyártásban. A KSH szerint jelenleg 4 millió 343 ezer 700 foglalkoztatott van Magyarországon, ez azt jelenti, hogy minden 50. foglalkoztatott az autóiparban dolgozik.

Évről-évre nőnek a számok

„Évről évre szépen fejlődik a hazai feldolgozóipar egyik húzóágazata, a közúti jármű gyártása. Amellett, hogy

az elmúlt 5 évben folyamatosan növekedett a szektor árbevétele,

az alkalmazotti létszám is évről évre rekordokat dönt" – mondta Pertics Richárd az Opten igazgatója.

Az autógyártás árbevétele 2015-ben 6800 milliárd forint volt,

amely 8,7 százalékkal magasabb az előző évinél, az alkalmazotti létszám pedig hónapról hónapra növekszik. 2016 augusztusában a szektor alkalmazottainak száma - rekordot jelentő - 87 ezer fő volt, ami szintén 8,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az összes cég árbevételének 7 százaléka

„A szektor jelentősége kiemelkedő, a teljes hazai cégbázis árbevételének közel 7 százalékát adják az autógyártó cégek, és akkor a beszállítói láncokat még nem is vettük figyelembe" – mondta az igazgató. A szektor a multinacionális nagyvállalatoknak köszönhetően rendkívül koncentrált,

a top 10 cég adja a teljes szektor árbevételének közel 75 százalékát.

A szektor a cégek számát tekintve kicsinek számít, mindössze 506 cég működik jelenleg ezen a területen. Az ágazat gyorsan fejlődik, ezt mutatja az a tény is, hogy az általános tendenciától eltérően itt a cégalapítások száma növekszik.

Van cégfluktuáció

Annak ellenére, hogy kicsi és erősen koncentrálódott szektorról beszélünk, a cégfluktuáció itt sem elhanyagolható" – mondja Pertics Richárd. Az ágazat cégfluktuációs indexe – ami az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez - 10 százalék, ami hazai viszonylatban alacsonynak számít.