Változik a lakáscafeteria

Család, Praktikus és dekoratív – szuper megoldások a babaszobában, szoba, baba, lakberendezés, tároló
Vágólapra másolva!
Augusztus 1-jétől változnak a lakáscafeteria szabályai. Az új szabályozás szerint nem lehet majd figyelembe venni a kis alapterületű, nyolc négyzetméternél kisebb szobákat, és megszűnik a fél szoba fogalma is. 
Vágólapra másolva!

Amióta lakáshitelre is fordítható a lakáscélú támogatás, azóta egyre népszerűbb munkáltatói juttatás. Az adóváltozások után a jövőben is adható adómentes juttatás lakásvásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, akadálymentesítésre és ilyen célra felvett hitelek visszafizetésére – közölte Fata László cafeteriaszakértő.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy 2016. augusztus 1-jétől lényeges módosítások jönnek a juttatás feltételrendszerében.

Forrás: Vertigo Media

Miközben az új törvényi szakasz pontosan meghatározza a korszerűsítés és akadálymentesítés fogalmát, alapvetően átalakítja a méltányolható lakásméret meghatározását.

Kizárólag abban az esetben lehetett eddig is a lakáshitel munkáltatói támogatása adómentes, ha a lakás szobaszáma az ott lakók figyelembevételével nem haladta meg a törvényben megadott határértéket.

Máshogy számolnak

2016. augusztus 1-jétől nem csak ezek a maximális szobaszámértékek változnak, hanem a szobák és az együtt lakók számának meghatározási módja is – hívja fel a figyelmet a változásokra Fata László.

Forrás: Ducsai Judit

Míg korábban a 6–12 négyzetméteres helyiségeket fél szobaként számoltuk az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás feltételeinek vizsgálatakor, addig augusztus 1-jétől az a helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert, már egész szobának számít. Emellett az új szabály nem kezeli a fél szoba fogalmát, így

a 8 négyzetméter alatti helyiségeket egyáltalán nem kell számításba venni.

Változik az együtt lakók meghatározása is

A méltányolhatóság meghatározásának másik paramétere az együtt lakók száma. 2016. augusztus 1-jétől a munkavállaló közeli hozzátartozóit vehetjük számításba a testvér kivételével, illetve a munkavállaló élettársa és a munkavállaló élettársának közeli hozzátartozói a testvér kivételével kerülhetnek ebbe a körbe.

Méltányolható lesz majd a friss változás alapján a lakásméret, ha a lakás szobaszáma (az új számítási móddal) 1-2 fő esetén nem haladja meg a 3 szobát, 3-4 fő esetén pedig a 4 szobát.
Ezen felül minden további személy esetén egy lakószobával nő a méltányolható méret maximális értéke.