Vallanak a cégek, szakadnak a profitok

wall street bull bika tőzsde hangulat
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 22: A police officer watches protestors during the "Flood Wall Street" protest on September 22, 2014 in New York City. The Flood Wall Street protest came on the heels of climate change march on September 21, that attracted over 300,000 protestors. Bryan Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A globális vállalati eredmények az ötödik egymást követő negyedévben közelednek a zsugorodás felé. Leginkább az energiacégek húzzák le a statisztikát, de az alacsony olajár, illetve a világgazdaság gyenge növekedése számos szektorban fenyegeti a bevételeket is.
Vágólapra másolva!

Ahogy több amerikai társaság is bejelentette, hogy visszavágja a költségeit, és részvény-visszavásárlásokkal igyekszik feltornászni az eredményeit, az elemzők úgy látják, nem beszélhetünk valódi, megnyugtató fejlődésről és növekedésről a vállalati szektorban. John Carney, a Pioneer Investment Management alapmenedzsere úgy nyilatkozott a Bloombergnek,

a cégek csupán próbálnak egyre mélyebbre nyúlni a kalapban, hogy újabb profitot generáló nyulakat húzzanak elő.

Ezzel együtt a globális gazdaság várhatóan 2,9 százalékkal bővül ebben az évben, ami a legalacsonyabb ráta 2009 óta. Az Egyesült Államok, Európa, Kína és Mexikó pedig egyaránt alacsonyabb növekedést mutathat idén, mint 2015-ben.

Szektorok és régiók

Miközben pedig az S&P 500 index vállalatainak nagyjából kétharmada már jelentett, az látszik, hogy éves összevetésben

a profitok 3,3 százalékkal, a bevételek pedig 0,5 százalékkal csökkentek.

Az energiacégeket nem számítva viszont a nyereségek 1,1 százalékkal, a bevételek pedig 3 százalékkal bővültek.

Ázsia és Európa azonban rosszabbul teljesít. Az MSCI AC Asia Pacific Index 294 cége tette közzé eddig jelentését, és az eredmények 19 százalékos zsugorodást mutattak. Európában a profitok 14 százalékos esésnél tartanak, ahogy a Stoxx Europe 600 Index mintegy kétharmada jelentett.

Az eredmények talán már elhagyták a mélypontot Forrás: Pixabay.com

A befektetői óvatosságot pedig az is alátámasztja, hogy az S&P 500 cégeinél a működési profitráták 2010 óta először mentek 12 százalék alá, és tovább eshetnek, ahogy fokozódik a bérnyomás – hangsúlyozta Mark Luschini, a Janney Montgomery Scott vezető befektetési stratégája.

Az ismert negatív példák között az elemzés kiemeli a Caterpillart, amely amellett, hogy másodszor csökkentette az idei bevételi és profitvárakozásait, 16 százalékos második negyedéves bevételcsökkenésről számolt be. A Sony pedig 76 százalékos egy részvényre jutó nyereségcsökkenésről jelentett 11 százalékos bevétel zsugorodással együtt.

Mindazonáltal az S&P 500 cégeinek eredményei

az első negyedéves 6,7 százalékos csökkenéssel elérhették a mélypontot,

és bár az eredmények a tavalyiakhoz képest gyengébbek, ebben a negyedévben némi javulás várható – mondta Jill Carey Hall, a Bank of America stratégája.

A brexit hatása

Ezzel párhuzamosan a brexit is egyre fontosabb téma az egyébként is sérülékeny eredményekkel működő vállalatok számára. Ráadásul az amerikai elnökválasztás és a terrorcselekmények szintén növelik a bizonytalanságot.

A General Motors például jelezte, a brexit a gyenge fonttal együtt 400 millió dolláros csapást mérhet a második féléves bevételeire, a Ford pénzügyi vezetője pedig azt közölte, a brexit ebben az évben 200, míg jövőre 4-500 millió dollárba kerülhet a vállalatnak.

Ragyogó technológia

Miközben az S&P 500 értékeltségén az látszik, hogy a befektetők, szokás szerint, vagy túlságosan optimistán, vagy túlságosan pesszimistán ítélik meg a helyzetet, van egy olyan terület, amely kiemelkedik a többi közül. A technológiai szektor ugyanis a Google mögött álló Alphabettől az Apple-ig

8 éve nem látott magasságokba tornászta föl az iparág eredményeit.

A csoport 5 százalékos bővülése a jelentési szezon kezdete óta ráadásul a legjobbnak számít az S&P 500 10 szektora között.

A technológiai szektor húzza a többieket Forrás: AFP/Josh Edelson

A legnagyobbak között a Facebook majdnem megduplázta az egy részvényre jutó második negyedéves nyereségét (97 cent), de az Alphabet is az elemzői várakozásokat felülmúló számokat tett közzé.

Mindazonáltal az látszik, a magasabb értékeltségek, a részvény-visszavásárlások, valamint a felvásárlások és a leválasztások egyre kisebb hatékonysággal tudják növelni a cégeik nyereségeit – hangsúlyozza Hall, a Bank of America stratégája. Ez pedig azt jelenti, hogy a trükkös lehetőségek csökkenésével egyre inkább a költségcsökkentéshez kell nyúlniuk a társaságoknak.