Pörgős nyár a pesti tőzsdén

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Nem pihentek a befektetők júliusban a Budapesti Értéktőzsdén, miután 12 százalékkal nőtt a forgalom a parketten az előző év azonos időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A júniusi kismértékű csökkenést követően a BUX index júliusban remekelt, és 5 százalékkal növekedett a kedvező tőkepiaci hangulatban. A vezető részvények közül az OTP és a MOL részvényei teljesítettek a legjobban az indexet meghaladó emelkedésükkel. A tőzsdetagok részvénypiaci rangsorát júliusban is a Concorde vezette, míg a dobogó következő két fokát a Wood és az Erste foglalta el.

Jellemzően emelkedtek az árak júliusban a pesti tőzsdén Forrás: MTI/Marjai János

Júliusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiaci forgalma (172 milliárd forint) a tavalyi év azonos időszakához képest (154 milliárd forint), ugyanakkor csökkent az idei júniushoz képest (205 milliárd forint), amikor eggyel több kereskedési napot használhattak ki a befektetők. A napi átlagforgalom 8,2 milliárd forint volt, ami kissé gyengébb, mint az idei évben elért 9,9 milliárd forintos napi átlag.

A tőkepiacok számára júliusban alapvetően kedvező volt a környezet,

szemben az előző hónappal, amikor az árfolyamokat még főként a brexit szavazást követő bizonytalanság befolyásolta. A pozitív befektetői kedv a BÉT-en kiugró volt, az árfolyamok többsége felfelé mozdult el – derül ki a BÉT közleményéből.

Havi részvénypiaci forgalom Forrás: BÉT

A BUX index júliusban 4,9 százalékkal erősödött, így az elmúlt 12 hónapban összességében 22,3 százalékkal növekedett.

Index értékek relatív változása Forrás: BÉT

Júliusban a legnagyobb forgalmú részvények közül

az OTP teljesített a legjobban

(6,7 százalék), amit a MOL (6,1 százalék) és a Richter (4,1 százalék) követett. A négy nagy papír közül egyedül a MTELEKOM részvényei zártak enyhe mínuszban (mínusz 0,2 százalék).

Blue-chip részvényforgalom és árfolyamváltozás Forrás: BÉT

A részvénypiac duplikált forgalma 343 milliárd forint volt. Júliusban ismét a Concorde Értékpapír Zrt. végzett az élen (103 milliárd forint), azonban a második és harmadik helyen csere történt: a Wood & Company Financial Services a.s. fellépett a dobogó második fokára (77 milliárd forint), míg a harmadik helyen ezúttal az Erste Befektetési Zrt. végzett (62 milliárd forint).

Szekciótagok részvényforgalma Forrás: BÉT

A certifikátok forgalma júliusban 6 milliárd forint volt, ami a BÉT teljes részvénypiaci forgalmának 3,4 százalékát adta. A júniusi brit népszavazást követő piaci turbulenciák lecsillapodásával párhuzamosan a forgalom ebben a termékcsoportban is jelentősen csökkent az elmúlt havi közel 10 milliárdos rekordhoz képest. A hónap eleji piaci emelkedés következtében több turbo short termék is kiütésre került.

A legnépszerűbbek továbbra is a DAX, az S&P, az OTP és az olaj termékek voltak.

Érdekesség, hogy júliustól újra kereskedhetnek a befektetők BUX certifikátokkal is, melyek árjegyzését az Erste biztosítja.