Félelem söpör végig az európai cégek között

kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
Vágólapra másolva!
Egyre többször kerül elő a brexit témája az európai vállalatok gyorsjelentéseiben és előrejelzéseiben, ami arra utal, hogy a szavazás következményei igencsak aggasztják a cégeket.
Vágólapra másolva!

A „brexit" szó 131-szer, míg a „népszavazás" 59-szer jelent meg csütörtökig az európai vállalatok pénzügyi jelentéseiben – derül ki a FactSet adataiból. Tekintve, hogy már több mint 200 vállalat jelentett a Stoxx Europe 600 indexből, ez nem elhanyagolható arány.

Ezen kívül 63-szor került elő az „olaj", 17-szer hivatkoztak „kihívásokkal teli környezetre", valamint 35-ször említették a „devizát". Ezzel szemben viszont csupán 7 vállalat tett említést „alacsony növekedésről". Noha ezek akár pozitív fejleményekként is értelmezhetők, az bizonyosnak tűnik, hogy a brit népszavazás lehetséges hatásai nem kerülik el a vállalatvezetők figyelmét – írja a MarketWatch.

Aggódó bankok

A legnagyobb arányban a bankszektorban került elő a brexit kérdése.

A legtöbb pénzintézet növekvő pénzügyi volatilitásra számít az eurózónában,

illetve aggódik a gazdasági ellenszelek és a devizapiaci hatások miatt. A leginkább persze a brit bankok félnek, elsősorban attól, hogy elveszítik a szabad mozgás lehetőségét, amely lehetővé teszi számukra, hogy külön szabályozói feltételek mellett folytassanak üzleteket a közös piacon.

A bankok félnek a leginkább a brexit hatásaitól Forrás: AFP/Daniel Roland

A Lloyds Banking Group például csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy a brit gazdaság bizonytalanságai mellett igencsak valószínű a növekedés csökkenése. Ráadásul további 3 ezer álláshely megszüntetését vetítette előre a menedzsment.

A MarketWatch mindemellett összegyűjtötte néhány fontos vállalat véleményét a brexit hatásaival kapcsolatban.

Deutsche Bank

Miközben a Deutsche Bank nem kíván semmilyen egyértelmű kötelezettségvállalással élni Nagy-Britanniával kapcsolatban, a pénzintézet egyértelműen kihívásokkal telinek ítéli meg a jelenlegi környezetet. Hangsúlyozzák,

a korábban is vérszegény gazdasági növekedési kilátásokat csak tovább rontotta a brit népszavazás.

Renault

Rövid távon az év második fele számos kockázatot és lehetőséget rejt magában – mondta a vállalat pénzügyi vezetője, Clotilde Delbos. Az elsődleges kockázatot természetesen a brexit körüli bizonytalanságok okozzák, mivel ezek felerősítenek egy esetleges piaci visszaesést Nagy-Britanniában – tette hozzá.

ITV

Az egyik vezető brit műsorszolgáltató vezetője, Adam Crozier jelezte, a népszavazással összefüggő bizonytalanságok ellenére jelentős terveik vannak a közeljövőre nézve, és igyekeznek megragadni a lehetőségeket, valamint legyűrni a kihívásokat. Ennek részeként pedig

25 millió fonttal kívánják csökkenteni a költségeiket 2017-ben.

Banco Santander

A spanyol banknál a csökkenő árrések mellett is készülnek az új, brexit utáni helyzetre Spanyolországban és Nagy-Britanniában egyaránt. Mindemellett az új kilátások már azzal is számolnak, hogy az alacsony kamatok a korábban vártnál is tovább tarthatnak is szigetországban és az Egyesült Államokban.