Vágólapra másolva!
Júliusban nagyobb fordulatszámra kapcsolt a magyar gazdaság, ezzel megszakadhat az első fél évben mutatott gyengébb teljesítmény a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó szerint.
Vágólapra másolva!

A lap csütörtöki számában közölte: az index csaknem kétszázalékos növekedést mutat éves alapon, ami jóval magasabb a júniusi 1,1 százaléknál. Hozzáteszik, hogy a mutató komponenseinek többsége növekszik, ami kedvező jel a jövőre nézve.

A GYIA tíz részindexe közül hat támogatta, négy lefelé húzta a mutatót. A pénzügyi komponensekből a pénzkínálat reálértéke, az Ifo-index emelkedése, a BUX reálértéken számított emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú hozamok közötti különbség csökkenése is javította a mutatót. A pénzügyi indexekből egyedül a reálkamat növekedése rontotta a főindexet - írta a lap.

Ugyanakkor a reálgazdasági komponensek közül a reálkeresetek növekedésén és a munkakeresés átlagos időtartamának csökkenésén (18,2 hónapról 18-ra) túl nem volt olyan részindex, amelyik segítette volna a GYIA-t. A fogyasztási hitelek állományának csökkenése, az ipari termelés havi alapú visszaesése, valamint a rendelésállomány romlása visszahúzta az indexet.

Az év második felében a Világgazdaság szerint több tényező is lendületet adhat a gazdaságnak: az EU-források lehívásának várható felpörgetése, a hitelezés mérsékelt növekedése, a lakossági fogyasztás növekedése, illetve a lakásberuházások bővülése.