Nagy szakítás a nyersanyagpiacon

cink
2585509 Russia, Chelyabinsk. 03/10/2015 A worker stands near dies with molten zinc at the metal-smelting section of the Chelyabinsk Zinc Plant. Aleksandr Kondratuk/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Noha a cinket és az ólmot a nyersanyagpiacokon testvérekként is szokták emlegetni, a befektetők sokkal nagyobb étvágyat mutatnak a cink iránt. Az árfolyamok közti különbség pedig majdnem 10 éves csúcsot ütött meg.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb mennyiségben felhasznált fémnek számító cink árfolyama ebben az évben 40 százalékot ugrott, amivel a legjobban teljesítő ipari nemesfém lett – írja a Bloomberg. Miközben a hiánytól való félelem lendületesen felfelé hajtotta a cink árát, az ólom mindössze 2,9 százalékot emelkedett, amivel 9 éve nem látott különbség állt be a két fém árfolyamában.

A cink ráadásul ki tudta használni az acél felfutását, a bányabezárásokat, valamint a kitermelések csökkentését. Ezzel szemben

az ólom kínálati oldala sokkal stabilabbnak látszik,

nagyrészt a legnagyobb termelőnek és felhasználónak számító Kínában tapasztalt fokozódó újrahasznosítás miatt. Mindez pedig olyan időszakban történik, amikor az elmúlt két évtized ólom raliját nagyban fűtő kereslet az elektromos kerékpárok iránt lassul.

A cink lehagyta a testvérét Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Aleksandr Kondratuk

Ebből következően hétfőn már tonnánként 409,5 dollárra emelkedett a két fém árfolyama között fennálló különbség, ami 2007 augusztusa óta nem látott magasságnak számít.

Jóllehet a Macquarie Group előrejelzése szerint ebben az évben mindkét fém kitermelése csökkenni fog, a londoni tőzsde kereskedői mégsem aggódnak az ólomkínálat miatt. Ezt támasztja alá, hogy az azonnali szállítású fémmel november óta közel a legnagyobb diszkonttal kereskednek a három hónapos szerződésekhez képest. Ezzel szemben a cink piacán az eltérés mintegy 80 százalékkal szűkült a vizsgált időszakban.