Lemondhat a világ a magas hozamokról

tornádó vihar armaggedon kilátás hangulat csúnya fekete
Vágólapra másolva!
A következő években a befektetők lemondhatnak a kétszámjegyű hozamokról. Ráadásul a BlackRock szerint lényegében egyetlen olyan eszközosztály sem lesz a következő öt évben, amely igazán vonzó megtérülést biztosíthatna.
Vágólapra másolva!

Még a 6 százalékos hozam elérése is kivétel nélkül igen nehéz lesz a befektetési eszközök minden csoportja számára a következő öt évben. Mi több, a BlackRock vezető befektetési stratégája, Richard Turnill úgy látja, a legtöbb területen

még az 5 százalékot is nehéz lesz összekaparni

– írja a Bloomberg.

Az ötéves hozamvárakozások fokozatosan süllyedtek a pénzügyi válság óta, köszönhetően a gyenge növekedési kilátásoknak, a laza monetáris politikának, valamint az emelkedő értékeltségeknek – írja elemzésében Turnill.

Új világ, gyenge hozamok

A jelenlegi prognózis szerint a következő időszakban csupán a feltörekvő piaci részvények, illetve a magántőke befektetések területén várhatók 6 százalékot meghaladó hozamok.

Ezzel együtt Turnill úgy látja,

azok járhatnak a legrosszabbul, akik amerikai állampapírt tartanak.

Ahogy ugyanis a jelenlegi, rendkívül alacsony szintekről emelkedésnek indulnak a hozamok, a befektetők minden évben durván 1 százalékot veszíthetnek.

Vége a magas hozamok korának Forrás: dreamstime

Mindenesetre nem csupán az amerikai államkötvényekbe fektetőkre várhat kemény időszak. Az előrejelzés szerint az egész piac általában is nehéz évek elé néz, ahogy a kötvények mindössze 10 százaléka lesz képes 3 vagy annál magasabb százalékú éves hozamot generálni 2016 és 2021 között.

Feltörekvő remények

Az egyetlen terep, amelyet a BlackRock javasol azon befektetőknek, akik mégis a kötvénypiacot kívánják megjátszani, a feltörekvő piaci adósságok osztálya. Hozzáteszik, az állampapírok fontos szerepet játszanak a portfóliók diverzifikálásában, mindazonáltal egyre magasabb költséggel járnak.

A feltörekvő kötvények azonban már eddig is igen népszerűek voltak. A Bank of America például nemrég jelezte, rekord mértékű a tőkebeáramlás a területre, ahogy fokozódik a befektetői hozamvadászat.

A részvénypiacok tekintetében a cég kiemelte, óvatosan tekintenek az amerikai papírokra a magas árazások miatt, de a vonzóbb szegmensek is növekvő költségeket vonnak maguk után. A BlackRocknál

más feltörekvők mellett igencsak kedvelik Indiát,

miközben visszafogták a várakozásokat Európára nézve, miután a britek megszavazták az Európai Unióból való kilépést.

Ami a nyersanyagokat illeti, a vállalatnál úgy gondolják, korai még az olaj hirtelen felívelésére számítani, az arany azonban megfelelő diverzifikációs eszköz lehet ezeken a szinteken.