Nem sajnáljuk a pénzt a benzinre

alternatív bevételi forrás, benzinkút
Vágólapra másolva!
Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,8, az

üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett

az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

9 százalékkal többet költöttünk tankolásra Fotó: Hirling Bálint - Origo

2016. január–májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Enni muszáj

2016. májusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 782 milliárd forint volt,

az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben,

37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

2016. májusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 5,7 százalékkal nőtt a tavalyi adatokhoz képest.

Sokat költünk élelmiszerre Fotó: Bielik István - Origo

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,7, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,6 százalékkal nőtt.

Nem megy a turiknak

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 6,8 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (14%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (6,6%), a bútor-, műszakicikk- (6,4%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (3,0%), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,7%).

A forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (-5,8%).

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 16 százalékkal nőttek.

Csökkent a turkálók bevétele Fotó: Tuba Zoltán - Origo

2016. január–májusban az előző év azonos időszakához képest, a kiskereskedelmi üzletek forgalma 5,1 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal fizettünk többet.