Veszélybe kerülnek a menedékeszközök

dollár USD csapda veszély kockázat risk
Vágólapra másolva!
Ahogy a részvények és az arany egyaránt tovább erősödnek, az egyik legnagyobb pénzügyi cég figyelmeztetést adott ki. A JPMorgan szerint ugyanis komoly baj is lehet a ralikból.
Vágólapra másolva!

Az arany és az állampapírok, amelyeket a legbiztonságosabb eszközökként tartanak számon, nagyot meneteltek eddig ebben az évben, miközben a kockázatosabb eszközök szintén szépen teljesítettek. Egyesek szerint viszont ez egyáltalán nem biztos, hogy jó jel.

Kezdetben a rali indokolt volt, ahogy számos amerikai vállalat a vártnál szebb eredményt tett közzé, miközben az amerikai gazdasági adatok is a stabilizálódás jeleit mutatják – mondta a CNBC-nek Stephen Parker, a JPMorgan szakértője.

Ráadásul az elmúlt két évben a Dow Jones és az S&P 500 indexek 8, illetve 10 százalékot erősödtek, az amerikai piacok pedig átvészelték az olyan negatív hatásokat, mint a brexit, az olajárak volatilitása, a terrorcselekmények, valamint a globálisan mutatkozó negatív kamatkörnyezet.

Kockázat és óvatosság

Mindeközben a befektetők látszólag igen óvatosak, amit az is bizonyít, hogy az alapmenedzserek 2001 óta nem látott magasságokba emelték a portfóliók készpénzszintjeit. Ez a helyzet pedig Parker szerint igen veszélyesség is válhat.

Figyelmeztetett a pénzintézet Forrás: AFP/2014 Getty Images/John Moore

Parker szerint a kockázat lényegében abban áll, hogy miközben a befektetőknek valóban szükségük van menedékeszközökre a likviditás fenntartásához, az elmúlt időszakban

ezen eszközök veszélyes szintekig kezdtek drágulni.

Az amerikai részvénypiacról ilyen látványos túlértékeltséget mutat ma már a közüzemi és a nem ciklikus fogyasztási javak szektora is, de az arany még jobb példa a jelenségre. Tekintve tehát például a nemesfém igen magas árát, Parker úgy látja, a befektetőknek érdemes lehet visszatérniük a ciklikusabb területekre, mint az energia vagy a technológia.

Feltörekvők előnyben

A szekértő kiemelte továbbá a feltörekvő piacokat, mint komoly lehetőségekkel kecsegtető területeket, főleg most, hogy a globális növekedés és a nyersanyagárak egyre inkább stabilitást mutatnak. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy a szintén biztonságos eszköznek számító amerikai dollár is alacsonyabb volatilitást produkál.

Az alacsony kamatok és a szigorítás terén türelmes amerikai jegybank kombinációja jó hatással van a feltörekvő piacokra

– foglalta össze véleményét Parker.

Mi több, az idei kiemelkedő teljesítmény ellenére a feltörekvők több mint 70 százalékkal maradtak le az amerikai piacok mögött, miközben az értékeltségek továbbra is vonzók. Azok a befektetők tehát, akik az elmúlt években bedobták a törölközőt a feltörekvő piacokon, most újra körülnézhetnek – tette hozzá.

Ezt erősíti meg, hogy a Bank of America éppen nemrég számolt be rekord mértékű tőkebeáramlásról a feltörekvő kötvénypiacokra, míg a különböző feltörekvő piaci részvényeket tömörítő EEM tőzsdén kereskedett alap idén 11 százalékot erősödött.