Több szektor aggódik Nagy-Britanniában

brexit
A Union flag is seen flapping in the wind in front of one of the faces of the Great Clock atop the landmark Elizabeth Tower that houses Big Ben at the Houses of Parliament in London on June 27, 2016. Top Brexit campaigner Boris Johnson sought Monday to build bridges with Europe and with defeated Britons who voted to remain in the EU in last week's historic referendum. London stocks sank more than 0.8 percent in opening deals on Monday, despite attempts by finance minister George Osborne to calm jitters after last week's shock Brexit vote. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
A brit tudományos és mezőgazdasági szektor szereplői már elkezdték aggodalmukat kifejezni a brit népszavazás hatásaival kapcsolatban. Az Európai Unióból való kilépés megszavazásával ugyanis egyre nehezednek a finanszírozási és munkaerő-piaci körülmények.
Vágólapra másolva!

Hét vezető tudományos akadémia, köztük a The Royal Society és az Academy of Medical Sciences is aláírta azt a nyílt levelet, melyben a brexit azonnali hatásaira hívták fel a figyelmet. Ezzel együtt kérték a kormányt, tegye lehetővé, hogy az Unióból érkező tudósok Nagy-Britanniában maradhassanak, illetve biztosítsa a brit tudományos élet finanszírozhatóságát – írja a CNBC.

Nagy-Britannia ugyanis nettó haszonélvezője az uniós kutatási programoknak – derült ki a nemrégiben publikált nyílt levélből. Sürgősen párbeszédre van tehát szükség arról, miként lehet betömni az esetlegesen fellépő finanszírozási réseket rövid és középtávon egyaránt – hangsúlyozzák az aláírók.

Haszonélvezőből vesztes

A The Royal Society által tavaly decemberben publikált anyag szerint, miközben a britek általában nettó befizetői voltak az EU költségvetésének, mégis több uniós kutatási támogatást kaptak, mint amennyit fizettek.

A szigetország 2007 és 2013 között 5,4 milliárd euróval járult hozzá az Európai Unió kutatás-fejlesztéséhez – olvasható a jelentésben. Ez idő alatt azonban

az ország 8,8 milliárd eurót kapott az Uniótól kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekre.

A nyílt levél szerint a brit egyetemeken dolgozó tudományos munkatársak 15 százaléka származik valamelyik uniós országból. Ezzel együtt viszont a BBC beszámolója szerint egyes brit cégek már nem is kapnak több uniós támogatást, a brit kutatók pedig kimaradtak EU-s projektekből.

Hiányzó munkaerő

Mindeközben a National Farmer's Union (NFU) mezőgazdasági szervezet arra figyelmeztetett, hogy a brexit következtében fellépő bevándorlási szigorítások veszélyeztethetik a szezonális munkaerő megfelelő biztosítását.

Az összes lehetőséget meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy fenntartható legyen a hozzáférés a kertészeti munkaerő létfontosságú kínálatához – írta nyílt levelében Ali Capper, az NFU kertészeti testületének elnöke.

A mezőgazdaságot is fenyegeti a brexit Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

Ráadásul az is világos, hogy nem csupán a szezonális munkaerőhöz való hozzáférés kerül veszélybe. Számos szektor és vállalat támaszkodik ugyanis egész évben és teljes állásban külföldi dolgozókra.

A brit mezőgazdaság egyébként is erősen függ a bevándorló munkaerőtől.

Az NFU januárban publikált jelentése szerint ugyanis a szektor munkaadói igencsak küszködnek azzal, hogy brit dolgozókat találjanak, tekintve az iparág szezonális jellegét. Éppen ezért jelentős számban alkalmaznak külföldről érkezett dolgozókat. A kutatás alapján 2014-ben 34 513 nem brit születési munkavállaló tevékenykedett a mezőgazdaságban.

Bármilyen korlátozás, amely gátolja a hozzáférést a nem brit munkaerőhöz, negatív hatást gyakorol a szektorra – figyelmeztet a levél.