Időzített bombán ül a hitelpiac

hangulat kockázat tőzsde befektetés rohanás
Vágólapra másolva!
A vállalati adósságállományok hatalmasra duzzadhatnak a következő években, köszönhetően a jegybankok által biztosított olcsó tőkének. Mindez pedig újabb válsághoz is vezethet a pesszimista forgatókönyv szerint.
Vágólapra másolva!

A vállalati adósságok 2020-ig 75 ezer milliárd dollárig emelkedhetnek a mai 51 ezer milliárdos szintről – derül ki az S&P Global Ratings felméréséből. Ez normális esetben nem jelentene hatalmas problémát magas hitelminőségek, alacsony infláció és kamatok, valamint megfelelő gazdasági növekedés mellett – írja a CNBC.

A fenti körülmények hiánya azonban már sokkal veszélyesebb helyzetet teremt. Ha ugyanis a kamatok elkezdenek emelkedni, miközben a gazdasági feltételek romlanak, az amerikai vállalatok egyre nehezebben tudják majd kezelni az adósságaikat.

Hirtelen sokkhatás

A kamatok és az infláció emelkedésével ugyanis egyre bajosabban lehet finanszírozni a kötvényadósságokat, a lassuló gazdaság pedig az üzleti környezetre gyakorol negatív hatást, szintén nehezítve az adósságfinanszírozást.

Veszélyes idők jönnek Forrás: Shutterstock

A legrosszabb forgatókönyv szerint

a romló körülmények hirtelen tőkekivonást eredményezhetnek

a hitelpiacokon, ami sokkhatásként érné a vállalatokat, destabilizálva az egész piacot. Ráadásul az S&P szerint a korrekció elkerülhetetlen, az egyetlen kérdés csupán annak mértéke lesz. Ezt a kivonulást és bizalomvesztést nevezi az S&P „Crexitnek".

Hitelből növekedés

Mindeközben a jegybankok továbbra is kitartanak az alacsony kamatok politikája mellett, amivel

tovább fűtik az adósságállományokat

– figyelmeztet az S&P. Az elemzés hangsúlyozza, a központi bankok nem tudnak megszabadulni attól a gondolattól, hogy a hiteleken keresztül próbálják felpörgetni a gazdasági teljesítményt.

Ezen környezet másik negatív következménye, hogy az alacsony kamatszintek egyes pénzügyi eszközök árait is lenyomják. Ezzel pedig arra ösztönzik a befektetőket, hogy olyan magasabb hozamokkal kecsegtető eszközöket keressenek, mint a kockázatos kötvények. Amennyiben viszont a korrekció beindul, a volatilitás pedig megugrik, úgy a vállalatok mellett a befektetők is jelentés veszélynek lesznek kitéve – olvasható ki az S&P jelentéséből.