Olcsóbb a benzin, többet tankolnak az autósok

FRANCE-ENERGY-ENVIRONMENT-AUTO-BIOINDUSTRY-E10 GAS STATION FUEL PETROL ENVIRONMENT ECOLOGY ILLUSTRATION HORIZONTAL VERY CLOSE-UP
üzemanyag
The name of new E10 gasoline, a mix of ethanol and traditional gas, is seen on a gas pomp on April 1, 2009 at a Paris gas station on the first day of its sale in France. The E10 contains 10 percent ethanol and the rest traditional gas for cars and light trucks to allegedly reduce global warming. E10 has come under fire from environmental groups such as Greenpeace, which criticizes the use of colza and soja for power rather than food. AFP PHOTO ERIC PIERMONT
Vágólapra másolva!
Az üzemanyagok fogyasztása 6,1 százalékkal emelkedett a magyar piacon az idei első fél évben, meghaladta a 1 milliárd 589 millió litert, ezen belül a gázolaj kereslete 7,0 százalékkal, a benziné pedig 4,7 százalékkal nőtt - közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség. Az egyre olcsóbb üzemanyagárak miatt ugrott meg a tankolások száma. A héten is csökkent a gázolaj ára 4 forinttal.
Vágólapra másolva!

Grád Ottó a MÁSZ főtitkára azt mondta, a növekedést részben a még mindig

kedvező, literenkénti 320-330 forintos üzemanyagárakkal

indokolta.

A szövetség összesítése szerint benzinből 623,04 millió liter fogyott, gázolajból pedig 966,74 millió liter az első hat hónapban.

A prémiumra is áldoznak

A benzinfajták közül

a legnagyobb mértékben, 36,9 százalékkal a prémium benzin

iránt emelkedett a kereslet, ebből összesen 27,7 millió litert vásároltak, ugyanakkor a 95-öst keresték a legtöbben: csaknem 593,3 millió litert adtak el belőle az első hat hónapban, 3,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Több benzin fogyott mint gázolaj Forrás: AFP/Eric Piermont

A főtitkár beszámolt arról is, hogy a

98-as motorbenzin fogyasztása látványosan, 11,5 százalékkal 2,07 millió literre esett

a vizsgált időszakban az előző év első feléhez képest, mint mondta: gyakorlatilag a prémium kategória veszi át a 98-as benzin helyét, amely néhány éven belül várhatóan teljesen kikerül a forgalmazási körből. Bár jelentős a növekedett a prémium benzin-kereslet, a teljes értékesítés csupán 4 százalékát adja - hangsúlyozta a főtitkár.

A normál gázolajból 897,06 millió liter fogyott,

5 százalékkal több,

mint egy évvel korábban, prémium gázolaj fogyasztása 42,7 százalékkal, 69,6 millió literre nőtt.

Több a benzines vásárló

A MÁSZ 7 tagvállalatának töltőállomásai értékesítették a belföldön eladott összes benzin üzemanyag mintegy 75 százalékát és a gázolaj 66 százalékát.

Megemlítette azt is, hogy miközben a Magyarországon lévő mintegy 2000 töltőállomás 60 százaléka a MÁSZ tagvállalatainak kúthálózatához tartozik, a kiskereskedelmi üzemanyag-forgalom 70 százaléka ezeken a kutakon realizálódik.

Balogh Tibor, a szövetség alelnöke kérdésre válaszolva elmondta: rövid távon csupán kis mértékben növekedhet az üzemanyagok ára,

1-2 év múlva valamivel nagyobb emelkedésre lehet számítani,

azonban a korábbi

nem tér vissza.

A 100 dolláros ár üzemanyagár mostanában nem tér vissza Fotó: Origo

Az üzemanyag-forgalom viszont még az idén elérheti a válság előtti, 2008-as szintet, köszönhetően a 2014-ben és 2015-ben - alacsony nyersolaj ár miatt - megugrott keresletnek. Az előző két év növekedési üteme azonban hosszú távon valószínűleg nem tartható - vélekedett az alelnök.

A szövetség honlapján fellelhető információk szerint tavaly az egész évben 7,6 százalékkal növekedett az üzemanyag-eladás az előző évhez képest a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai, a nagy üzemanyag-forgalmazók kútjainál, 2015-ben 3 milliárd 181 millió literre nőtt az üzemanyag-fogyasztás a magyar piacon. Ezen belül a gázolaj iránti kereslet 11 százalékkal, a benziné pedig 2,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Benzinből 1,257 milliárd liter fogyott, gázolajból pedig 1,924 milliárd liter 2015-ben.