55 milliós bírságot kapott az OTP

hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd otp erste bank hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd
hungária értékpapír
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálat után összesen 54,75 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP-csoportra, és kötelezte a csoporttagokat a jogsértések megszüntetésére - közölte a jegybank.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat az OTP Banknál egyebek közt az ügyletminősítés (értékvesztés-elszámolás, céltartalék megképzése) terén állapított meg jogszabálysértést.

Fotó: Bielik István - Origo

Emellett az MNB szerint szabálytalanságok voltak az ügyfelek jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatójának (JTM) számításában, a felügyeleti adatszolgáltatás, az ingatlanfedezetek értékelése és értékbecslése, a befektetésekre vonatkozó belső szabályzatok aktualizálása során, illetve a könyvvitel számviteli megfelelősége, a csoportszintű tőkeszámítás, a nemteljesítő kitettségek minősítése, illetve az informatikai (IT) biztonság terén.

Az OTP együttműködő volt

Mindezek miatt az MNB összességében 42 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra és kötelezte a jogszabályi rendelkezések maradéktalan betartására. A bírság összegének megállapításakor a jegybank enyhítő körülményként értékelte, hogy ügyfél-érdeksérelem nem történt, és a hitelintézet a vizsgálat során együttműködött az MNB-vel.

Súlyosító körülménynek számított a bank erős hatásbesorolása.

Az MNB az OTP Jelzálogbankra adatszolgáltatási hiányosságok miatt további 1 millió forint bírságot , az OTP Faktoringra fedezetértékelési és IT-biztonsági hiányosságok miatt 1,5 millió forint bírságot, az OTP Ingatlanlízingre ügyletminősítési, adatszolgáltatási és informatikai hibák miatt 5,25 millió forint bírságot, illetve a Merkantil Bankra hitelkockázatkezelési, számviteli és informatikai hiányosságok miatt 5 millió forintnyi bírságot szabott ki.