Varga Mihály: Az évtized végén csatlakozhatunk az euróövezethez

Varga Mihály pénzügyminiszter
Varga Mihály
Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanakkor stabilabb euró kell, biztosabb lábakon álló, közös, fiskális politikával.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak közelebb kell kerülnie az uniós átlaghoz, és tovább kell javítania a termelékenységet ahhoz, hogy az évtized végére csatlakozzon az euróövezethez.

Varga Mihály a Magyar Hírlapnak adott interjúban ugyanakkor úgy vélekedett, hogy gyenge versenyképességgel, rossz árfolyamon csatlakozni életveszélyes, többet árt, mint használ. Hozzátette:

az utóbbi 14 évben kiderültek a közös valuta gyengeségei is, a monetáris politika korlátai, a fiskális együttműködés hiánya.

A miniszter szerint sokat jelentett volna, ha a 2008-as válság idején eurót használ az ország, sok devizahiteles menekült volna meg az árfolyamok okozta csapdából. Ugyanakkor megmenekült Magyarország olyan kérdések megválaszolásától, mint hogy hogyan fizette volna a görög hitelcsomag rá eső részét.

Varga Mihály: Rossz árfolyamon csatlakozni életveszélyes Fotó: M. Schmidt János - Origo

Varga Mihály emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank legutóbbi konvergenciajelentése szerint Magyarország a fontosabb kritériumokból csak az árfolyamra vonatkozó feltételt nem teljesíti, mert – Csehországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan – nem tagja az ERM-II árfolyamrendszernek. Úgy vélte, a belépéssel épp azt a versenyelőnyt adta volna fel az ország, amivel az euróövezet országai nem rendelkeznek.