Vágólapra másolva!
Hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása. Újdonság, hogy egyes dolgozóktól elvették a hétvégi pótlékot.
Vágólapra másolva!

Egy pont kivételével a munkavállalók javára módosult júniustól a munka törvénykönyve. A dolgozóknak kedvező változásokat azért vezették be, mert az Európai Bizottság 2015 elején kötelezettségszegési eljárást indított a kódex miatt, mivel az több ponton sértette az unió munkaidő-irányelvét, valamint egyéb más irányelveket is, amelyek például a munkavállalók kiküldetését és a várandós nőket érintették – írja a Napi.hu.

Akik vasárnap is dolgoznak

A munka törvénykönyvének módosítása nyomán elvették a kötelező hétvégi pótlékot a készenléti jellegű munkakörökben dolgozóktól. A korábbi szabály szerint őket csak pótlék fejében lehetett szombaton is rendes munkaidőre beosztani, azokon a hétvégéken, amikor vasárnap is szolgálatban kellett lenniük. Ez olyan munkakörökben jelent gyökeres változást, amelyeknél ügyelet helyett csupán készenlétben – vagyis a szokásosnál kevesebb munkával – kell a szombatot tölteni, s másnap, pihenés nélkül kezdeni a vasárnapi műszakot.

Forrás: MÁV

A rendelkezés javarészt

a MÁV-csoport mintegy tízezer munkavállalóját érinti hátrányosan.

Rajtuk kívül viszont csak néhány ezer ember tartozik ebbe a körbe a villamos- és gázipar egyes vállalatainál – ahol ilyen szisztéma szerint dolgoznak például a portások és a karbantartók.

A pótlék eltörlését egyébként a vasúttársaság javasolta a kormánynak, mert három év alatt elmaradt, több mint

5 milliárd forint nagyságú hétvégi pótlékot kénytelen utólag kifizetni

számos dolgozójának.