Csak magyar dinnyét árul hat áruházlánc

dinnye, teszt, sárga, piros, görög, gyümölcs, görögdinnye, sárgadinnye
Dinnye teszt az Origo szerkesztőségében.
Vágólapra másolva!
Magyar dinnye promóciós programot indít hat kereskedelmi lánc. Az Aldi, az Auchan, a CBA, a Lidl, a Metro és a Spar is arra akarja felhívni a vásárlók figyelmét, hogy kiváló minőségűek a hazai görög- és sárgadinnyék. Az áruházláncokban kóstolókat is tartanak és azt ígérik: az akció ideje alatt csak hazai dinnyét árulnak.
Vágólapra másolva!

Az öt nagy magyarországi dinnyetermesztő körzet (Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Baranya, Jászság-Heves) termelőinek beszámolói alapján jó minőségű és nagy dinnyetermés lesz idén nyáron.

Forrás: Marton Szilvia - Origo

A kampányban résztvevő hat kereskedelmi áruházlánc képviselői azt mondták: mind elkötelezett a hazai termékek értékesítésében. Azért csatlakoztak a programhoz, mert így akarják támogatni a magyar termelőket, és ezzel a vidéki munkahelyek megőrzését, bővítését.

Az áruházláncok budapesti és vidéki üzleteiben

július 19. és augusztus 20. között, összesen mintegy 50-60 helyszínen kóstoltatják

és népszerűsítik a hazai dinnyét.

Jót tett a dinnyeprogram

Eredményes a 2011-ben elindított nemzeti dinnyeprogram, azóta jelentősen emelkedett a görögdinnye termőterülete Magyarországon; most mintegy 6 ezer hektár körül mozog - mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

A magyar dinnye promóciós programjának beharangozóján felidézte: míg 2002-ben Magyarország volt a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőre, a következő években rendkívül negatív folyamatok zajlottak le ezen a területen. Így 2010-ig a 9 ezer hektáros termőterület a felére - 4500 hektárra csökkent.

A dinnye népszerűsítése a cél Forrás: Marton Szilvia

Ezt a folyamatot állította és fordította meg a nemzeti dinnyeprogram, aminek köszönhetően ismét nőtt a dinnye termőterülete, és most mintegy kétharmada a 2002-esnek, ami mintegy 11 ezer családnak nyújt megélhetést. Fontos az is, hogy a görögdinnye termelése ellenőrzött körülmények között történjen - fűzte hozzá.

A kormány kiemelt célja a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése, mivel ebben a szektorban a mostani átlagos évi 2,5 millió tonnás termelés 3,5 millió tonnára emelésével mintegy 100 ezer új munkahely teremthető az országban - mondta Nagy István.

Évi 15 kiló dinnyét eszünk

Idén görögdinnyét 5600, sárgadinnyét 500 hektáron termesztenek Magyarországon. Görögdinnyéből 240 ezer, sárgadinnyéből 16 ezer tonna termés várható.

Az elmúlt években Magyarország mintegy 65 ezer tonna dinnyét exportált, ezzel a 11-12. helyet töltötte be a világranglistán.

Idén jó termés várható Forrás: Dreamstime

A főbb célpiacok Németország, Lengyelország és Csehország. Magyarországon az egy főre jutó éves dinnyefogyasztás 15 kg körül van.