Száz új munkahely lesz az autóiparban

Vásárosnamény, 2015. április 21.
Hegesztő dolgozik az Interspan Faipari Kft. vásárosnaményi gyártelepének teljes felújításán 2015. április 20-án. A svájci székhelyű cég csaknem 30 milliárd forint értékű új gyárában 2016 nyarától OSB-falapot gyártanak száz
Vásárosnamény, 2015. április 21. Hegesztő dolgozik az Interspan Faipari Kft. vásárosnaményi gyártelepének teljes felújításán 2015. április 20-án. A svájci székhelyű cég csaknem 30 milliárd forint értékű új gyárában 2016 nyarától OSB-falapot gyártanak száz új dolgozó foglalkoztatásával. A beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a magyar kormány április 20-án nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.
Vágólapra másolva!
680 millió forint kormányzati támogatást kap a Hajdu vállalatcsoport. Az autóipari beruházás összesen 2,5 milliárd forintba kerül, és 100 új állást jelent. 
Vágólapra másolva!

A kormány egyik legfontosabb feladata, hogy segítse a hazai vállalkozásokat versenyképességük megtartásában és növelésében – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a téglási Hajdu vállalatcsoport kapacitásbővítő fejlesztésének elindításakor.

A kormány a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében

680 millió forinttal segíti a Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. és a Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt.

2,5 milliárd forintot meghaladó bővítését, így a térségben több mint 100 új munkahely jön létre.

A Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. – olyan nagy múltú autógyárak beszállítója, amilyen a Ferrari és a Mercedes-Benz – 2,1 milliárd forintos kapacitásbővítő és technológia-fejlesztő beruházásához 485 millió forintos támogatást nyert el. A Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt. pedig, 390 millió forintos fejlesztéséhez 195 millió forintos támogatásban részesül.

Megötszörözték a forrást

A kormány tavaly indította el nagyvállalati beruházási támogatási programját, amely olyan hazai cégeknek nyújt segítséget, amelyek a szabályozások miatt nem részesülhetnek uniós forrásból.

Tavaly 3 milliárd forintot, idén pedig megötszörözve a forrást, már 15 milliárd forintot fordít erre a célra kormány. A 2015-ös támogatások több mint 8 milliárd forintos fejlesztést eredményeztek ötszáz új munkahelyet teremtettek, mondta Varga Mihály.

Két év, 7700 új munkahely

Több, mint 7700 új munkahely jön létre az összesen 637 milliárd forintot kitevő, 2015-16-ban megvalósult, folyamatban lévő, vagy bejelentett 20 legjelentősebb autóipari beruházással - közölte az egyes beruházások munkálataiban részt vevő Óbuda Group.

A beruházók az építés-beruházási, lebonyolítói és tervezői feladatokat egyre nagyobb mértékben szervezik ki külsős partnereiknek, így a magyar vállalatok is mind több ilyen projektben tudnak közreműködni - mondta Kálmán Péter, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgatója.

  • A 20 legnagyobb magyarországi autóipari beruházás listáját a Mercedes-Benz Manufacturing Kft. vezeti, 185 milliárd forint befektetésével bővíti tevékenységét.
  • Kecskeméten épülő új karosszériacsarnokában új generációs kompakt autókat fognak gyártani.
  • A második legnagyobb beruházóként mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel az indiai Apollo Tyres következik, a gumiabroncsgyártó gyöngyöshalászi zöldmezős beruházásával 975 új munkahely jön létre.
  • A harmadik legnagyobb 36 milliárdos beruházásával a Robert Bosch Automotive Steering Kft., 130 új munkahely létrehozásával. A Thyssenkrupp 33,5 milliárd forintos új csarnoka 2018-ra készül el Jászfényszarun, ahol 500 munkahelyet teremt.
  • A debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. 510 munkahelyet létrehozó bővítése 25 milliárdos befektetés keretében valósul meg. A legjelentősebbek közül kiemelkedik a Samvardhana Motherson Group kecskeméti és mosonszolnoki 31 milliárd forintos beruházása, 450 új munkahellyel.
  • Az Otto Fuchs csoport 12,8 milliárd forintos bővítése nyomán 180 új munkahely születik Tatabányán és környékén. A többek között az Audinak, BMW-nek és Mercedesnek beszállító, alumínium keréktárcsákat gyártó német vállalat megduplázza magyarországi gyártókapacitását.
  • A Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. veszprémi fejlesztését szintén idén jelentették be, a mintegy 10,4 milliárdos beruházással 180 új munkahelyet hoz létre az autóipari alkatrészgyártó. Az exportra termelő Yanfeng Automotive Interiors tavasszal bejelentett 7,4 milliárd forintos bővítése a személyautók utasterének prémium kategóriás alkatrészeit előállító pápai üzemét érinti.

2015-ben Magyarországon

az autóipari termelés 7833 milliárd forintot tett ki,

ez az érték 17,6 százalékkal haladta meg az előző évit, a legyártott kocsik száma tavaly lépte át először Magyarországon a félmilliót.

Az előállított autóipari termelési érték döntő többségét, 92,8 százalékát exportálták. Tavaly a teljes feldolgozóipari kibocsátás 30 százalékát tudhatta magáénak a járműipar, a járműgyártásban dolgozók száma 13 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest,