Továbbra is ellenőrzik a taxisokat

taxi, nem kapott engedélyt a Tele5  Taxi(Tele 5 Taxi, RT5 Taxi) és a Max Taxi Budapesten
Budapest, 2014. május 9. A megújult józsefvárosi Teleki téri piac 2014. május 9-én. A felújítás több mint félmilliárd forintba került. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az Uber magyarországi kivonulásával nem szűnik meg a taxisok ellenőrzése, centralizálják, egységes rendszerbe foglalják a személy- és teherszállítás szakmai ellenőrzéseit – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára a taxis szervezetekkel folytatott tárgyalások után.
Vágólapra másolva!

Fónagy János azt mondta, az elmúlt fél-egy év ellenőrzési tapasztalatai azt mutatják, hogy össze kell hangolni, egységesíteni kell az ellenőrzést végző intézmények (Belügyminisztérium, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Közlekedési Hatóság, NFM) munkáját.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez szolgálja az utasok védelmét, az egységes ellenőrzési normák kialakítását, és lehetőséget ad az illegálisan működő taxisok kiszűrésére.

Kérjenek diszpécserengedélyt

Az államtitkár szerint az Uber a magyar piac elhagyásával elismerte, hogy diszpécserszolgáltatással egybekötött taxis szolgáltatást nyújtott.

Fónagy János felidézte: másfél-két hónappal ezelőtt a NAV, a BM, az NFM és a közlekedési hatóság közösen tárgyalt az Uber amszterdami képviselőivel. A megbeszélésen azt javasolták a cégnek, hogy kérjen diszpécserengedélyt. Ehhez minden segítséget fel is ajánlottak a magyar szervek. Az Uber azonban ezt nem tette meg, ugyanis a diszpécserengedély kikérésével adóznia kellett volna.

Magyarországon sem a cég leányvállalata, sem az amszterdami központ nem fizetett adót, tette hozzá a parlamenti államtitkár. Arra azonban rámutatott, hogy az uberes sofőrök egy része magánvállalkozóként fizetett adót.

Taxisok tüntetnek az Uber ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Uber kezdetben 80 000, majd 120 000, végül 160 000 havi fuvarszámról számolt be, míg a fővárosi taxis cégek havonta mintegy egymillió fuvart bonyolítanak le. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a budapesti taxis vállalatok jelentős része már rendelkezik az Uberhez hasonló telefonos applikációval.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke elmondta, hogy a tárgyaláson azok a taxis szervezetek vettek részt, akik évek óta stratégiai partnerei az NFM-nek. Példaként említette a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségét (FuVOSZ), a kamarákat és a nagyobb fővárosi taxis társaságok vezetőit.

Az Uber kivonul Magyarországról

Az Uber június 24-én szünteti be tevékenységét Magyarországon, miután életbe lép majd a működésüket szerintük ellehetetlenítő jogszabály. Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: egy jogszabály nyomán bevonhatják az autósok jogosítványát, elvehetik rendszámukat annak ellenére, hogy minden engedéllyel rendelkeznek. Nem szeretnék ennek kitenni 1200 egyéni és kisvállalkozó autósukat.