Használt a szigorítás, de a bizalom még nem állt helyre

Brox sisters, ébredés
Ébredeznek
Vágólapra másolva!
Több mint 13 ezer új céget alapítottak Magyarországon 2016 első félévében, ami 7,6 százalékos növekedést jelent előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a megszűnő vállalkozások száma 5,7 százalékos csökkenéssel meghaladta a 24,5 ezret – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.
Vágólapra másolva!

A 2016-os év első félévi adati több szempontból is rámutatnak a jelenlegi vállalkozó környezet változásaira. Folytatódik az évek óta tartó tisztulási folyamat – még mindig jelentősen több cég szűnik meg, mint amennyit alapítanak. Az alakuló cégek számának emelkedése viszont új jelenség.

Bejött

Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója elmondta, hogy

az első félévben a prognózis szerint alakultak az adatok: lendületre számítottak,

és 2016 első hat hónapjában valóban elég sok, 13 315 új céget alapítottak Magyarországon. Ez javulást mutat az elmúlt évekhez és a 2014 óta tartó stagnáláshoz képest. A 2011-2012 féléves rekord azonban nem dőlt meg.

Ébredeznek Forrás: https://commons.wikimedia.org

A cégalapítást többek közt technikai és gazdasági hatások, a hitelezés és a gazdasági kilátások kedvező alakulása, a fogyasztói bizalom enyhe erősödése és a jogalkotók konszolidációs törekvései húzták, a növekedés 7,6 százalék. A kormány

szigorította a piacra lépés feltételeit, bővítette a tulajdonosok és a vezetők felelősségi körét,

de Pertics szerint a kötelező feltőkésítés is szerepet játszik a magyar gazdaság fehéredésében. „Ám a vállalkozói bizalom helyreállásáról, gazdasági fellendülésről még nem igazán beszélhetünk" – mondta az igazgató.

Kevesebb a törlés

Az idei év januárja és júniusa között 24 601 vállalkozás működését szüntették meg főként a cégbíróságok, de ez közel 6 százalékkal kevesebb a bázisnál. A következő nagyobb cégmegszűnési hullám 2017-re várható, amikor lejár a törzstőke-moratórium.

Ettől még

2014 óta trend, hogy az új cégek alapításának száma jóval a cégmegszűnések száma alatt

marad. „A korábbi években a hazai cégstruktúra tele volt érdemi gazdasági indok nélkül működő cégekkel, és még elég messze vagyunk az egészséges cégstruktúrától" – állapítja meg Pertics Richárd. Az eljárás alatt nem álló vállalkozások száma 2015 közepéig meghaladta az 500 ezret, de ez a múlt év második fele óta folyamatosan csökken. Az igazgató szerint trendszerű változásról korai lenne beszélni, de a tisztulás az irány.

Aktívabbak lesznek a cégek

A céginformációs vezető szerint tovább csökken majd a törlések száma. Ez következik az alvó vállalkozások ellen indított, kényszertörléshez vezető eljárások lezárásából, valamint az eladósodott cégekkel szemben a beszállítók és más hitelezők által indított felszámolási eljárások számában tapasztalható nagyjából 20 százalékos visszaesésben. Várhatóan

kevesebb, ám remélhetőleg jobb likviditású és aktívabb cég

várja a hazai gazdaság fellendülését, mondta.

A vállalat cégfluktuációs indexe szerint 2016 első féléves értéke átlagosan 12 százalék körül mozogott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten CFI Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Tolna megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megye produkálta.