Fedezékbe vonulnak az olajcégek

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Miután az olajkitermelő cégek túlélték az olaj árfolyamának két évig kitartó alacsony szintjeit, az idei rali után most ismét fedezékbe vonulnak. Ezt támasztja alá, hogy ebben az évben 29 százalékkal emelkedtek az árfolyam csökkenésére kötött fogadások.
Vágólapra másolva!

A nyersolaj árfolyama több mint 10 százalékot esett a június elején tapasztalt csúcsa óta, ami egyre többekben azt az érzést keltette, hogy a második félévben újabb csökkenések jöhetnek. Az ismételt szakadás lehetősége pedig arra ösztönözte az olajcégeket, hogy minden eszközzel igyekezzenek fedezni a helyzetüket friss tőke bevonásával – írja a Bloomberg.

Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt időszak ralija során a vállalatok komoly eladási hullámot indítottak el, a részvényektől a kötvényekig, ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy 2015 kezdete óta csak Észak-Amerikában 85 olajkitermelő társaság ment csődbe.

Megnövelt védelem

A cégek ezzel együtt a július 12-én véget ért héttel már

a harmadik egymást követő héten növelték az olajár csökkenésére kötött fogadásaikat

– derül ki a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) adataiból. Az ilyen irányú határidős és opciós szerződések száma 8566-tal, vagyis 1,6 százalékkal emelkedett.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben a talpon maradt vállalatok igyekezték kihasználni a rali minden pillanatát. Egyrészt rekord mértékben adtak el részvényeket, másrészt eszközvásárlásokkal igyekeztek kipárnázni a mérlegeket. Idén eddig a vállalatok több mint 16 milliárd dollárnyi tőkét tudtak bevonni.

Ha pedig ez az év csak egy kicsit hasonlít majd a megelőző kettőre, akkor az olajcégek áldhatják majd a szerencséjüket, hogy fel tudták javítani a pénzügyi helyzetüket. Az olaj ára ugyanis 38 százalékot esett 2015 második felében és 49 százalékot 2014-ben.

Vészjósló készletek

Mindemellett az sem ad túl sok okot az optimizmusra, hogy az amerikai benzinkészletek igencsak felduzzadtak. A július 8-án véget ért héten pedig 0,5 százalékkal 240,1 millió hordóra emelkedtek, ami mindenkori szezonális csúcsnak számít – derül ki az Energy Information Administration múlt héten kiadott jelentéséből. Ez pedig arra utal, hogy az amerikai vezetési csúcsidőszak nem tudta csökkenteni a készleteket, aminek következtében

az olajár ismét a hordónkénti 40 dolláros szint alá süllyedhet

– mondta Stephen Schork, a Schork Group tanácsadó cég elnöke.

Ezzel párhuzamosan a pénzügyi menedzserek majdnem hatéves mélypontra csökkentették a Nymex benzin árának emelkedésére kötött fogadásaikat. A határidős és opciós long pozíciók 2652-vel (7,2 százalékkal) zsugorodtak – olvasható ki a CFTC számaiból.

Jóllehet az olajpiacon a menedzserek 6,5 százalékkal növelték (180 469-re) a nettó long pozícióikat a vizsgált időszakban, a növekvő benzinkészletek egyre inkább szemet szúrnak a piaci szereplőknek. Az olajra tehát igen hektikus időszak várhat az év hátralévő részében.