Újabb két régióban lehet pályázni hűtőgépcserére

hűtőgép
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Folytatódik a július 4-én indult, államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-program, jövő hétfőn a nyugat-dunántúli régióban, kedden pedig a dél-dunántúli régióban nyílik meg a jelentkezések benyújtásának lehetősége. A rendelkezésre álló teljes keretösszeg 500 millió forint, ezt a régiók között a lakosság arányában osztották el.
Vágólapra másolva!

Az Otthon Melege program keretében meghirdetett pályázat során előnyben vannak az energiatakarékos készülékek beszerzését tervező nagycsaládosok és nyugdíjasok, minden régióban elsőként ők adhatják be támogatási kérelmeiket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton.

20 ezer pályázat érkezett

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint több mint 20 ezer pályázat érkezett a programra az eddigi három – az észak-alföldi, a dél-alföldi és az észak-magyarországi – régióban, a pályázók csaknem 70 százaléka a kedvezményezett célcsoportokhoz tartozik.

Képünk illusztráció Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Nagy az érdeklődés

A nagy érdeklődést mutatja az is, hogy az észak-alföldi régióban a reggel 8-kor indult pályázatot a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt néhány óra múlva felfüggesztették, a nyugdíjasok és a nagycsaládosok 13 óráig adhatták be jelentkezésüket. A dél-alföldi régióban az indulás napján 10 óráig lehetett pályázni, az észak-magyarországi régióban pedig 9 óráig. Az ütemterv szerint a közép-dunántúli régióban a benyújtási időszak kezdete július 25-e, a közép-magyarországiban pedig július 26-a.

Vannak korlátok

A támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka lehet, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 ezer, A++ energiaosztály esetén 35 ezer, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén legfeljebb 45 ezer forint.

A részletes pályázati útmutató a https://hgcs-2016.nfsi.hu/ oldalon érhető el. A 2014 szeptemberében indult Otthon Melege program eddig csaknem 17 milliárd forint összértékben biztosított támogatást, ezzel több mint 85 ezer háztartás energiahatékonyságának javulását segítette.